La nova etiqueta inclourà un número, un preu de reparació i la facilitat de trobar peces
La nova etiqueta inclourà un número, un preu de reparació i la facilitat de trobar peces (iStock)
Catalunya migdia

Així serà l'etiqueta que haurà d'indicar si un electrodomèstic és fàcil i barat de reparar

El govern espanyol vol posar una etiqueta a tots els aparells electrònics que determini el seu grau de reparabilitat, una mesura que les associacions de consumidors veuen poc eficaç

Enllaç a altres textos de l'autor

Mireia Sala

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

Actualitzat

De la mateixa manera que ara podem triar una nevera o una rentadora en funció del seu preu i de l'electricitat que consumirà --la seva eficiència energètica--, en un futur també ho podrem fer en funció de si serà fàcil de reparar en cas que s'espatlli i ja estigui fora de garantia. Serà possible si tira endavant la nova llei de consum sostenible que està preparant el govern espanyol.

L'etiqueta sobre el grau de reparabilitat dels electrodomèstics serà similar a la que ja en determina l'eficiència energètica, però si en aquest últim cas s'utilitzen lletres --que van de la A a la G--, la facilitat de reparació es mesurarà en números.

L'objectiu és que el consumidor sàpiga la durabilitat del producte abans de comprar-lo, però el jurista de la Unió de Consumidors de Catalunya, Àlex Cànovas, creu que aquest índex pot ser complicat d'entendre per part del consumidor.

"Aquest índex tindrà en compte molts paràmetres, com ara l'accessibilitat de la peça que pot fallar, la disponibilitat de les peces de recanvi, si l'electrodomèstic és fàcil o difícil de muntar... Un munt de coses que poden ser complicades d'entendre."

A tots aquests paràmetres encara se n'hi ha d'afegir un altre d'important, i és que la futura etiqueta de reparabilitat també haurà d'indicar quants diners ens costarà arreglar l'electrodomèstic en cas d'avaria.

Neveres i congeladors han estat els electrodomèstics més venuts
Quan entri en vigor la nova llei, els consumidors tindran una eina més a l'hora de triar electrodomèstics (3Cat)

Què en pensen els venedors d'electrodomèstics?

El sector està tranquil. El president del gremi de botigues d'electrodomèstics, Josep Calvet, està convençut que la introducció de l'etiqueta sobre la reparabilitat no repercutirà negativament en les vendes.

"No ens ha d'afectar gaire perquè actualment tots els productes que venem tenen una garantia de tres anys, i la majoria d'electrodomèstics duren entre vuit i dotze anys."

Una llei contra el greenwashing

El projecte de llei que prepara el Ministeri de Consum també obligarà les empreses a donar informació mediambiental fiable i certificada per acabar amb afirmacions --no demostrades-- sobre que un determinat producte és ecològic o verd, o que una determinada empresa és respectuosa amb el medi ambient.

El jurista Àlex Cànovas és pessimista i creu que serà difícil combatre la publicitat enganyosa d'alguns fabricants. Augura que la nova etiqueta pot ser tan poc eficient com la d'eficiència energètica: "Al final, acaben reforçades les empreses que ho fan malament --les que no posen dades fiables a les seves etiquetes-- i perjudica les que diuen la veritat i hi posen dades més negatives".

Hi ha sancions previstes de fins a 100.000 euros pels fabricants que falsegin les dades mediambientals, però a la pràctica costa molt cobrar aquestes multes.

Tot i les dificultats, per Greenpeace la futura llei de consum sostenible és un pas endavant per ser més respectuosos amb el medi ambient. Celia Ojeda és la portaveu de l'organització ecologista a Espanya.

"Que això sigui un projecte de llei i que es comenci a parlar sobre la gran quantitat de deixalles que generem com a consumidores és molt important a l'hora de canviar el nostre model de consum. Un model que gasta recursos naturals, com l'aigua, i emet gasos d'efecte hivernacle."

Components informàtics i electrodomèstics a la deixalleria de Tàrrega que gestiona Cartaes
Components informàtics i electrodomèstics en una deixalleria 

Greenpeace calcula que a l'estat espanyol cada persona genera 19 quilos de deixalles electròniques l'any.

Segons les últimes dades de l'Eurobaròmetre, els espanyols estan entre els ciutadans europeus que més disposats estan a pagar una mica més per productes respectuosos amb el medi ambient.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientSostenibilitat
Anar al contingut