Els nou miners atrapats han pogut sortir gràcies a l'ajuda heroica de dos dels seus companys (Reuters)

Així se salven nou miners d'un esfondrament al Congo; com si la muntanya escopís homes

El vídeo, que s'ha fet viral, mostra com dos homes salven tots els companys colgats sota la runa excavant entre el fang només amb una pala i les mans nues

Redacció/ AgènciesActualitzat

Nou miners han sobreviscut després de quedar atrapats en una mina d'or que s'ha ensorrat aquest dissabte a Nyange, a la República Democràtica del Congo, gràcies a l'ajuda dels seus companys. Les imatges del rescat, que són molt angoixants, s'han fet virals a les xarxes socials.

Són moments de pànic que es transformen en grans explosions d'alegria amb cada home que surt de sota terra. Com si la mina anés parint supervivents.

És un final feliç poc habitual en el llarg reguitzell d'incidents similars a les regions mineres del país, com es pot veure en aquestes imatges:

El vídeo mostra un home enfilat al costat d'un pendent, que excava frenèticament amb una pala, cap a l'interior de la muntanya. Mentrestant, un altre grup d'homes s'ho mira al peu de l'esllavissada, sense pujar a ajudar per evitar posar més pes sobre la fràgil vessant de fang. De sobte, un miner surt disparat de dins la runa i llisca pel vessant, mentre els espectadors esclaten en crits de sorpresa i alegria.

El rescatador redobla els seus esforços i abandona la pala per excavar de nou la paret de terra de la mina amb les mans nues, mentre, sobre el seu cap, la muntanya es va esfondrant i van caient terra i pedres. Aviat apareix un altre miner, després un altre, i en dos minuts surten un total de nou homes sans i estalvis, salvats gairebé com un miracle. No n'ha quedat cap a dins.

L'agència Reuters ha verificat el vídeo, que es va compartir àmpliament a les xarxes socials. Va ser gravat a la zona de mines d'or de Nyange, al nord-est del Congo, no gaire lluny de la ciutat de Goma, com ha explicat en una trucada telefònica el representant local de la societat civil Crispin Kayuka a Reuters:  

"Vam mobilitzar de pressa la gent per netejar la runa que bloquejava l'entrada. Va ser al matí d'aquest dissabte... i vam aconseguir salvar aquestes nou ànimes."


Mines precàries i sense mesures de seguretat

Els accidents a les mines són abundants en aquest gran país de l'Àfrica central, especialment en les perforacions petites i artesanals de la província de Kivu del Sud com la que es va esfondrar dissabte després d'un episodi de fortes pluges.

La manca de procediments de seguretat i d'equipament adequat és l'origen dels freqüents col·lapses de túnels a les mines congoleses, en què els miners queden atrapats sota terra amb poques possibilitats de supervivència.

Dos miners van morir en un incident similar en una excavació informal propera a principis de març.

 

ARXIVAT A:
SeguretatÀfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut