El pantà dels Guiamets, la Llosa del Cavall, Rialb i Siurana es troben molt per sota de les reserves que hi havia ara fa un any (Lorena Sopena / Europa Press)

Així estan els pantans el primer dia amb restriccions per sequera a 27 comarques

Les mesures no afecten el consum domèstic i se centren en el reg, els usos ramaders i els industrials

RedaccióActualitzat

Ja està en marxa l'ampliació de l'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat i a Darnius-Boadella, que arriba a 514 poblacions de 27 comarques i afecta 6,7 milions de ciutadans.

Les restriccions d'aigua se centren en usos com ara el reg agrícola (s'ha de reduir en un 25%), l'aigua per a usos ramaders (10%), industrials (5%) i usos recreatius que impliquin reg (30%), com ara el golf, i altres (5%). No afecten, però, el consum domèstic.

En el cas dels usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, que només es pot fer de nit; es prohibeix omplir fonts ornamentals i hi ha limitacions a l'hora d'omplir piscines o netejar els carrers o els vehicles, entre d'altres.

La limitació que s'estableix és un consum màxim de 250 litres per habitant i dia.

Més avall, en aquest article, podeu consultar en una taula si el vostre municipi està en alerta i, per tant, afectat per les restriccions.


Els pantans, sota mínims

La Llosa del Cavall està al 27,6%, mentre que fa un any estava al 62,4% (Lorena Sopena / Europa Press)
El viaducte que connecta Sant Llorenç de Morunys amb Guixers mostra la gravetat de la sequera (Lorena Sopena / Europa Press)
Siurana està al 7,94% de la capacitat, mentre que fa un any estava al 34,4% (Lorena Sopena / Europa Press)
 
El de Rialb és el pantà de Catalunya que presenta una situació més crítica (Lorena Sopena / Europa Press)

Rialb pot emmagatzemar 403 hectòmetres cúbics, i ara només n'hi ha 26 (Lorena Sopena / Europa Press)
Rialb tan sols té el 6,4% de l'aigua que podria emmagatzemar, mentre que fa un any ratllava el 36% (Lorena Sopena / Europa Press)
Guiamets està al 13,7%, i fa un any estava al 41,5% (Lorena Sopena / Europa Press)
El pantà dels Guiamets, al Priorat, pot emmagatzemar 9,7 hectòmetres cúbics, i ara n'hi ha 1,3 (Lorena Sopena / Europa Press)

 

Cal tenir present que Catalunya es divideix en dues demarcacions pel que fa a la gestió de l'aigua, i l'ACA només té plenes competències en les conques internes, que afecten els municipis que trobareu en aquesta taula. 

Les conques intercomunitàries --que afecten els rius que travessen diverses comunitats autònomes, com són el riu Ebre, el riu Segre, les dues Nogueres i el riu Garona-- també les gestiona l'Estat, i els barems i nivells d'alerta no són iguals en cada cas. Per això no estan inclosos a la taula.


Barcelona va avançar les mesures

A Barcelona les restriccions ja es van activar dimecres i, entre altres, només es poden regar els jardins privats dos dies a la setmana. En cas d'habitatges, aquells amb numeració parell podran regar els dimecres i els dissabtes, aquells amb numeració senar, els dijous i els diumenges.

La neteja de vehicles s'haurà de fer en establiments comercials dedicats especialitzats que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d'aquests espais, queda prohibit fer servir mànegues d'aigua amb aquesta finalitat. 

Alhora, es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes, terrasses i similars utilitzant mànegues d'aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d'aigua per arrossegar la brutícia.

Aigües de Barcelona controlarà l'activitat d'aquestes finques privades i, si detecta que no s'han reduït els consums d'aigua, avisarà l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que és l'administració que controla l'abastiment d'aigua potable. En cas que es detectin incompliments s'aplicaran les corresponents sancions.

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambient
Anar al contingut