Desenes de manifestants que donen suport al col·lectiu okupa davant El Kubo i La Ruïna
Desenes de manifestants que donen suport al col·lectiu

Així es prepara el desallotjament de La Ruïna i El Kubo de la Bonanova, en l'oblit fa 7 mesos

Aquest dijous és la data fixada pel jutjat per desallotjar les cases ocupades, que van estar en el centre de la polèmica durant la campanya de les eleccions municipals del maig

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Van ser l'epicentre de diverses protestes al barri de la Bonanova, fa set mesos, poc abans de les eleccions municipals. Un cop passat els comicis però les cases ocupades de La Ruïna i El Kubo van quedar en l'oblit. Ara, quan faltes poques hores pel seu desallotjament per ordre judicial, els Mossos d'Esquadra preparen el dispositiu.

Fonts policials expliquen que a la plaça de la Bonanova es farà un perímetre de seguretat. Mossos de l'ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius) blindaran la zona. Els antiavalots dels mossos seran els encarregats de fer el desallotjament, si els habitants de La Ruïna i El Kubo no marxen de la manera voluntària. Previsiblement, el desallotjament es farà a primera hora del matí o  la matinada del dijous, i el dispositiu provocarà afectacions a la zona.

Fonts policials expliquen que des de fa uns dies agents de la comissaria de la zona estan informant als diferents comerços que es poden veure afectats pel dispositiu. Es preveu que el trànsit a la plaça de la Bonanova complicat.

El col·legi La Salle Bonanova, ubicat molt a prop, també veurà afectat el seu funcionament diari. En una comunicació enviada a les famílies del centre, s'informa que el carrer Sant Joan de La Salle, a tocar de les cases ocupades, estarà tallat des de primera hora del matí i no serà possible la circulació de cotxes. Això provocarà que l'accés al col·legi per aquest carrer estigui tancat i les activitats que fan al poliesportiu es suspenguin.
 

Què ordena el desallotjament?

Ell juny passat, el jutjat de primera instància de Barcelona ordenava que el desallotjament de La Ruïna per al proper 30 de novembre si els ocupans no en marxaven de manera voluntària. Així ho va dictaminar el jutjat després de sentenciar a favor de la Sareb, la propietària de l'immoble.

En la resolució s'autoritza la comissió judicial a demanar l'ajuda dels Mossos i també a forçar el pany d'accés si els habitants de la casa impedeixen l'actuació. Juntament amb La Ruïna, també es farà el desallotjament de l'edifici que hi ha al costat, conegut com El Kubo, que va ser suspès uns mesos abans a petició dels Mossos.

En el cas que els ocupes es resisteixin, poden ser denunciats penalment o de manera administrativa. Fonts de la Sareb, amb qui ha parlat TV3, expliquen que un cop els dos edificis estiguin buits, els asseguraran per evitar que tornin a ser ocupats. L'advocat dels ocupants, Diego Redondo, ha explicat a TV3 que fa temps van presentar un recurs al jutjat per aturar el desnonament, però no han rebut resposta.

Desenes de manifestants que donen suport al col·lectiu okupa davant El Kubo i La Ruïna
Desenes de manifestants que donen suport al col·lectiu

Què està previst en els terrenys on hi ha La Ruïna i El Kubo?

Els terrenys, d'uns 1.000 metres quadrats de superfície, estan qualificats com a àrea verda. Pel que fa a la Ruïna, en cas de ser enderrocada, només es podria construir habitatges amb una superfície de menys de la meitat del que ocupa la torre modernista, o bé rehabilitar-la. En el cas del Kubo, si s'enderroca, no es podria construir res en el seu lloc, i si es manté l'estructura només es podria destinar a oficines.

Tot plegat fa pensar que en el futur aquí no fructificaria una operació immobiliària de gran rendibilitat; un fet que genera encara més interrogants de per què al maig es va generar tanta polèmica al voltant d'aquestes cases ocupades de la Bonanova.
 

Per què aixeca tanta expectació el desallotjament de La Ruïna i El Kubo?

Ocupades des de feia temps, al maig passat les cases de La Ruïna i El Kubo van ser el centre de diverses manifestacions i polèmiques, unes protestes convocades amb una clara intencionalitat política per la proximitat amb les eleccions municipals a l'alcaldia de Barcelona.

Aleshores, els Mossos i també fonts de l'Ajuntament van confirmar que prèviament no hi havia hagut cap problema d'ordre públic amb les dues cases ocupades, més enllà d'incidències per molèsties als veïns provocades per sorolls i música. Segons un informe de l'Ajuntament de Barcelona al qual va tenir accés TV3, entre novembre de 2022 i febrer de 2023, només consten 8 incidències --sis de les quals per sorolls-- i cap diligència policial.

Tot i això, gairebé cada dia a la zona hi havia protestes amb l'objectiu de llançar un missatge on s'associava l'ocupació i problemes de seguretat. Unes manifestacions a les quals van assistir polítics municipals de Voxi també, en altres protestes, membres de la polèmica empresa Desokupa.

Un cop van passar les eleccions municipals, les protestes a la Bonanova es van acabar i tothom es va oblidar de La Ruïna i El Kubo.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut