Enlairament d'un satèl·lit construït pels estudiants a l'aeroport de Lleida-Alguaire
Catalunya migdia (cap de setmana)

Adolescents que construeixen satèl·lits: rècord al concurs CanSat a l'aeroport d'Alguaire

La competició vol generar vocacions científiques entre els estudiants, orientades a l'espai, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques

RedaccióActualitzat

Uns 180 alumnes d'ESO, batxillerat i FP d'arreu de Catalunya distribuïts en 30 equips han llançat petits satèl·lits que han construït ells mateixos. Ho han fet des de l'aeroport de Lleida-Alguaire en el marc del concurs CanSat de l'Agència Espacial Europea.

Després d'una selecció preliminar, dels 98 equips inscrits finalment n'han quedat 30 que han arribat a la fase classificatòria. Durant tot el curs, aquestes joves promeses de l'enginyeria s'han dedicat a dissenyar i construir petits satèl·lits que integren telemetria, sensors i transmissors de dades.

Un cop enlairats, els coets recullen informació científica que posteriorment els alumnes presentaran davant un jurat.

Els aparells han de tenir la mida aproximada d'una llauna de refresc (ACN / Alba Mor)

A banda de l'enlairament, durant la competició es valora que el satèl·lit torni a terra sa i estalvi amb informació científica com la temperatura de l'aire o la pressió atmosfèrica. Es tracta d'una missió real, en què els estudiants transmeten per ràdio les dades que ha recollit el satèl·lit

Els projectes i el concurs suposen un repte per als joves. El Roger, que és alumne de l'escola Pia d'Igualada, explica que la construcció de l'aparell que han presentat els ha servit per ampliar coneixements i resoldre dificultats

"Hem anat avançant el projecte, fent-lo per mòduls i hem anat solucionant totes aquestes dificultats amb els nostres coneixements, que anem compartint."

El Pau, que estudia a l'institut Guindàvols de Lleida, està entusiasmat amb el projecte del seu equip, perquè els ha permès aprendre i portar a la pràctica nous coneixements: "Hem après a programar, no en sabíem gens. Hem après un munt de coses sobre aerodinàmica a l'hora de fer el coet... ha sigut un molt bon projecte."

El seu professor, Pere Picoy, apunta que des de l'aula han treballat els conceptes teòrics de l'electrònica i la programació bàsica, passant pel disseny de prototips de satèl·lits, fins als càlculs matemàtics necessaris perquè l'aparell pugui aterrar amb seguretat.

Els estudiants treballen en equip durant tot el curs assessorats pels seus tutors de projecte (ACN / Alba Mor)

El CanSat és una competició que impulsa cada any a tot Europa l'Oficina Europea per a l'Educació en l'Espai de l'Agència Espacial Europea. La final catalana l'organitza l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC.

En els últims anys, s'ha consolidat com un dels grans esdeveniments científics i tecnològics del país orientat als joves.

Més participació i de més qualitat

A la primera edició del certamen hi van participar 14 equips i, any rere any, la xifra s'ha elevat fins a aquesta edició, la quarta, on s'ha fet rècord d'inscripcions amb prop d'un centenar de grups.

També ha augmentat la qualitat dels projectes, segons ha apuntat el subdirector de l'ESEIAAT de Terrassa, David González.

"Les missions són més complexes i els satèl·lits tenen millors acabats."

Després de la jornada d'enlairament, els estudiants hauran d'interpretar les dades recollides pel satèl·lit i exposar les seves conclusions davant un jurat el dia 24 d'abril a l'ESEIAAT.

Finalment, l'equip guanyador representarà Catalunya en la fase final estatal a mitjans del mes de maig a Múrcia i de la qual en sortirà el representant estatal a la final europea que se celebrarà al mes de juny a Noordwijk, als Països Baixos.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologia
Anar al contingut