Adolescents enganxats a internet: més de sis hores diàries a la xarxa

Són usuaris extrems i a Espanya això és el que fan el 22% dels adolescents de 15 anys

RedaccióActualitzat

"Jo volia un contacte amb algú que m'estimés, que em digués tot el rato ets molt guapa, estàs molt bé, tens un cos bonic, una cara bonica, i jo a casa no tenia aquestes paraules i, si no m'ho diuen a casa, ho feia a través de les xarxes socials."

És una noia de 17 anys. Fa un any que està ingressada a l'Institut de Transtorns Alimentaris i de Conducta d'Argentona (ITA). Ara surt una setmana sí i una no.

"Sentia que els meus pares se n'anaven a dormir i obria l'ordinador i em passava tota la nit jugant."

És un noi de 17 anys, pacient de la unitat d'addiccions de l'Hospital Sant Joan de Déu de Lleida. 

Javier Feliz, psicòleg de l'Institut de Trastorns Alimentaris i de Conducta, explica com comença l'addicció: 

"Si a un adolescent que no té la seva identitat formada, no té la seva personalitat formada, no té la seva autoestima formada, les xarxes li donen la possibilitat de ser algú en un món digital, llavors s'ajunten la identitat digital amb la real. És un món fantàstic on tothom m'acceptarà ràpidament, fàcilment. Llavors tenim un punt on m'enganxo."

L'abús d'internet

L'ús d'internet entre els joves no para d'augmentar. A Catalunya, un adolescent de 15 anys es passa, de mitjana, gairebé 3 hores diàries connectat a la xarxa entre setmana. Una xifra superior a la mitjana espanyola i força més alta que la mitjana que es registra al conjunt dels països de l'OCDE, on l'ús d'internet no arriba a les dues hores i mitja. 

 

I una altra dada que preocupa especialment és el cada cop més elevat nombre d'usuaris extrems. Què s'entén per usuaris extrems? Doncs els que es passen més de 6 hores diàries navegant per internet. I a Espanya, això és el que fan el 22% dels adolescents de 15 anys. Un cop més, el percentatge supera el que registren de mitjana els països de l'OCDE, on aquesta dependència d'internet afecta un 16% dels nois i noies d'aquesta edat.

 

Tot plegat fa que els especialistes hagin de tractar cada cop més joves enganxats a les xarxes. 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut