Ellen DeGeneres en el seu darrer programa, després de 19 temporades (Reuters)

Adeu agredolç d'Ellen DeGeneres a la televisió després de 19 anys en antena

La presentadora nord-americana tanca "The Ellen DeGeneres Show" després de les denúncies de clima tòxic laboral fetes per treballadors del seu programa

Actualitzat

Ellen DeGeneres va sortir aquest dijous a presentar el seu darrer programa de "The Ellen DeGeneres Show" com sempre, entusiasta i amb grans entrevistes, com Jennifer Aniston, Billie Eilish i Pink. Però no ha pogut evitar emocionar-se al donar punt final a les 19 temporades d'aquest èxit de l'antena nord-americana.

Amb més de 2,5 milions d'espectadors --sense tenir en compte els usuaris que seguien el programa per YouTube i la resta de xarxes socials-- Ellen DeGeneres ha contribuït a visibilitzar els drets de la comunitat LGTBI, com el matrimoni homosexual, i ha fet mostrar la cara més divertida de famosos i polítics.

Però des que l'any 2020 alguns treballadors publiquessin informes sobre un ambient laboral tòxic i comportaments racistes en la producció del programa, tot va començar a trontollar. Tot i que la cadena NBC la va exculpar, la imatge de DeGeneres va quedar tacada i el programa va arribar a perdre un milió d'espectadors.


Dos anys d'ombres i pèrdua d'audiència

La polèmica va començar a Twitter el març de 2020, en plena pandèmia pel coronavirus. El còmic Kevin Porter va animar els usuaris d'aquesta xarxa social a compartir històries "molt boges" sobre el costat fosc de la presentadora:

"En aquests moments tots necessitem una mica d'amabilitat. Ja sabeu el que sempre diu Ellen DeGeneres. També se sap que és una de les persones més mesquines del món. Contesta aquí amb una de les històries més boges que hagis sentit sobre l'Ellen sent dolenta i per cadascuna donaré 2 dòlars al banc d'aliments de Los Angeles."


La piulada va rebre milers de respostes. Tot van quedar en rumors fins que Variety va publicar queixes de treballadors del programa per les condicions laborals durant el confinament per covid-19. Denunciaven mala comunicació interna i una reducció del 60% del salari, en un moment en què s'havia contractat una empresa externa per poder seguir fent el programa des de la mansió de la presentadora.

Al juliol, el portal BuzzFeed va fer públiques les queixes de 10 extreballadors i un treballador actual. Parlaven d'ambient laboral racista i intimidatori.

Una dona negra que treballava pel programa va relatar "microagressions" racistes durant l'any i mig que va ser empleada: "Ho sento, només sé els noms dels blancs que treballen aquí", explica que va dir un productor de nivell superior en una festa d'empresa.

De fet, la majoria de testimonis van culpar principalment tres dels productors executius del programa, Ed Glavin, Mary Connelly i Andy Lassner. I el programa va defensar que la responsabilitat del dia a dia del programa depèn dels productors:

"Sentim profundament que una persona hagi tingut una mala experiència en la nostra producció. No som així i no és qui volem ser. Aquesta no és la missió que l'Ellen ens ha donat."

La mateixa DeGeneres va demanar perdó en una carta. També assegurava que estava "descobrint" que persones que treballaven amb ella i per a ella estaven parlant en el seu nom i tergiversant la seva imatge.

A causa de la polèmica, el programa va anar perdent espectadors fins que ara s'ha decidit posar-hi punt final.


Un comiat ple de detalls

Ellen DeGeneres ha tancat el teló d'aquest xou iniciat el 2003 i que deixa més de 3.000 episodis i una trentena de Premis Emmy.

La presentadora ha explicat en el seu darrer monòleg que quan va començar fa vint anys ningú va creure que el programa funcionaria: "No ho feien perquè fos un xou diferent, sinó perquè jo era diferent".

Amb una audiència majoritàriament femenina, DeGeneres s'ha convertit en una icona per al col·lectiu LGTBI dels Estats Units, però també del món. L'audiència ha pogut viure amb ella la seva sortida pública de l'armari així com el seu casament amb Portia de Rossi, l'actriu i model amb qui està casada des que es va legalitzar el matrimoni homosexual a l'estat de Califòrnia, l'any 2008.

"Quan vaig començar aquest programa no podia dir 'gai'. No estava permès. Tampoc podia dir 'nosaltres', perquè implicava que jo estava amb algú. I per descomptat no podia dir 'muller', perquè no era legal el matrimoni gai. I ara dic 'muller' tota l'estona."


Entre els darrers convidats, n'hi ha una d'especial. La que va ser la primera entrevistada del primer programa i que ha acabat sent també l'última, Jennifer Aniston. Juntes han recordat aquella primera entrevista:


I per tancar completament el cercle, DeGeneres ha repetit la primera escena en què va aparèixer en pantalla. Fa vint anys, la presentadora apareixia asseguda en un sofà veient la televisió, on apareixia ella. Ara s'ha tornat a asseure al sofà, però aquest cop, ha apagat la televisió.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Estats UnitsTelevisió
Anar al contingut