Acusen l'empresa de recollida selectiva de plàstic de falsejar les dades sobre les ampolles

Un centenar d'entitats ecologistes fa pública una investigació que qüestiona les dades que donen Ecoembes i el govern espanyol i exigeix passar a un sistema de dipòsit i retorn

A l'estat espanyol només es recullen al contenidor groc entre 3 i 4 de cada 10 ampolles de plàstic comercialitzades, una xifra que està molt lluny de les 7 de cada 10 que afirmen els distribuïdors.

És la denúncia d'un centenar d'entitats ambientalistes, que aquest dimecres han fet públics els resultats d'un estudi elaborat per la consultora britànica Eunomia amb dades del 2021.

Afegeixen que les dades reals incompleixen els objectius de la UE, que a més obliguen el govern espanyol a canviar el sistema del contenidor groc per un de recollida amb màquines que paguen un tant per l'ampolla.


Acusen Ecoembes de falsejar les dades

Les entitats, agrupades en una plataforma que reclama una política més decidida amb els residus, acusen Ecoembes, l'entitat que agrupa els distribuïdors d'envasos, de falsejar les dades.

Una de les entitats és Greenpeace, i el seu responsable de campanyes, Julio Barea, ha dit que Ecoembes ha fet tot el possible perquè no hi hagi transparència en les dades, i ara l'informe d'Eunomia ho ha revelat:

"Ecoembes el que està fent és endarrerir i impedir fins i tot sistemes que són més eficients per recuperar envasos, perquè les dades reals no permeten seguir amb el sistema actual."

Contenidor groc de reciclatge d'envasos a Barcelona
Contenidor groc de reciclatge d'envasos a Barcelona (Catalunya Ràdio/Jordi Corbalan)

Dures crítiques al govern espanyol per permetre-ho

Segons la plataforma, la directiva europea aprovada el 2019 sobre plàstics d'un sol ús obligava Espanya a recuperar i reciclar un 70% de les ampolles de begudes el 2023 i un 77% el 2025.

Acusen el govern espanyol de no haver creat encara el sistema per calcular-ho, i Ecoembes de comunicar oficialment que el 2021 va recollir el 71,1% del total d'ampolles del mercat.

L'informe d'Eunomia afirma que la xifra real és de la meitat, el 36%, afegeix que és una estimació força conservadora i detalla la metodologia que han fet servir per arribar a aquesta conclusió.


52 milions d'ampolles venudes cada dia a Espanya

Les xifres totals són esfereïdores: cada dia es posen al mercat espanyol uns 52 milions d'ampolles de plàstic de begudes de menys de 3 litres, només al voltant d'uns 17 milions acaben al contenidor groc, i la resta, 35 milions, no es recuperen ni es reciclen.

Segons Chris Sherrington, responsable d'Eunomia i de l'informe encarregat per la plataforma, les dades que ofereix públicament Ecoembes no són verificables:

"Hem comprovat que la metodologia per saber quantes ampolles es recullen al contenidor groc no compleix la normativa europea, i que no hi ha cap traçabilitat de les tones que diuen recollir a través d'acords privats amb empreses."

La plataforma, que actua amb l'etiqueta #LeydeResiduosYa, diu que el Ministeri de Transició Ecològica va admetre el 2022 en un informe que amb el contenidor groc no es poden complir els objectius de la UE.

"Ecoembes externalitza la seva responsabilitat"

Rosa Garcia, directora de l'entitat ambientalista Rezero, explica que la plataforma reclama la implantació d'un sistema de dipòsit i retorn el 2026, que permetrà recuperar més del 90% de les ampolles.

Segons Garcia, el que estan fent ara els distribuïdors és "externalitzar la seva responsabilitat econòmica", perquè tot el que no va al contenidor groc ho han d'assumir els ajuntaments:

"Amb un sistema de retorn, aquests distribuïdors han de responsabilitzar-se del 100% dels envasos que es posen en el mercat i per això des de fa dues dècades la indústria està falsejant les xifres i diu que és un model que funciona, quan la realitat és que ha tocat sostre i cal un retorn als envasos reutilitzables."

Fa molts anys que entitats com Rezero denuncien que Ecoembes falseja les dades per estalviar-se el tractament de les ampolles que no arriben al contenidor groc, cosa a la qual està obligada per llei.

Aquestes entitats afirmen que el sistema de dipòsit i retorn, que funciona amb màquines als supermercats i altres llocs que retornen diners quan hi introdueixes les ampolles, es fa servir amb èxit a 50 regions del món, entre les quals una quinzena de països de la UE.

Un usuari del metro de Roma introduint una ampolla de plàstic a una de les màquines (Reuters)
Un usuari del metro de Roma introduint una ampolla de plàstic en una màquina de dipòsit i retorn (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut