Fotograma amb l'actor Paul Giamatti com a Paul Hunham a "Los que se quedan" (Focus Features)

Acusen de plagi la pel·lícula nominada a cinc Oscars "Los que se quedan"

"Han plagiat tot el guió", assegura Simon Stephenson, guionista de pel·lícules com la coneguda "Luca" de Pixar

Redacció/Agències

La pel·lícula "Los que se quedan" ("The holdovers"), que acumula cinc nominacions als Oscars, ha rebut diverses acusacions per plagi quan falten poques hores perquè s'entreguin les mítiques estatuetes.

La revista especialitzada Variety ha informat que un dels guionistes de la pel·lícula d'animació "Luca", Simon Stephenson, ha acusat el director de "Los que se quedan", Alexander Payne, i el guionista David Hemingson.

Stephenson assegura que tant Payne com Hemingson van copiar "paraula per paraula" el guió d'una pel·lícula que ell va escriure el 2013 i que no es va arribar a rodar.

El guionista relata que la seva obra es titula "Frisco" i que explica la història d'un pediatre de mitjana edat cansat del món que s'ha de fer càrrec d'un pacient de 15 anys.

"Los que se quedan" explica com un estudiant de 15 anys, un professor i el gerent d'una cafeteria queden atrapats en un internat durant les vacances de Nadal. El professor s'ha de fer càrrec de l'alumne durant aquest període.
 

Queixa al sindicat de guionistes

Stephenson afirma que el director Alexander Payne va tenir accés al guió de "Frisco" en dues ocasions, el 2013 i el 2019.

D'acord amb el relat de Variety, que ha tingut accés a la documentació, en totes dues ocasions Stephenson va rebre correus electrònics descoratjadors.

Primer, una agència de talents li va dir que a Payne li havia agradat el guió, però que no estava interessat a dirigir-lo ni produir-lo. Sis anys més tard, el correu deia que "el guió no era exactament el que estaven buscant". 

Stephenson ha fet arribar les queixes fins al sindicat de guionistes dels Estats Units (WGA per les sigles en anglès). En l'escrit que els ha adreçat, assegura que té proves que li han copiat el guió.

"Puc demostrar que han plagiat tot el guió. Em refereixo literalment a tot: la història, els personatges, l'estructura, les escenes, els diàlegs... tot."

Un dels guardons a què opta "Los que se quedan" és, precisament, el de millor guió original. També està nominada a millor pel·lícula i millor muntatge

Un dels intèrprets protagonistes del metratge, Paul Giamatti, competeix per l'estatueta a millor actor, i Da'Vine Joy Randolph opta al premi de millor actriu de repartiment de la 96a edició dels Oscars, que es fa aquest diumenge a la nit al Teatre Dolby de Los Angeles.

ARXIVAT A:
CinemaPremis Oscar
Anar al contingut