Acupuntura a l'Hospital Sant Joan de Déu per a nens amb càncer que fan quimioteràpia
L'Àdam té càncer d'ossos i rep tractament mèdic a l'Hospital Infantil de Sant Joan de Déu, on també li fan acupuntura pels efectes secundaris de la quimioteràpia
Fer acupuntura o altres teràpies com una part més del pla terapèutic de pacients amb càncer. Això és el que fan a l'Hospital Infantil de Sant Joan de Déu. Són el primer centre de l'Estat a crear una unitat pròpia amb aquests tractaments complementaris, a vegades controvertits dins la comunitat mèdica.
L'Àdam Aikar té càncer d'ossos i rep tractament mèdic a l'Hospital Infantil de Sant Joan de Déu.
"Tinc una malaltia que és un càncer d'os anomenat osteosarcoma, a la tíbia esquerra. Primer vaig fer quimioteràpia, després em van operar, em van posar pròtesi a la cama i ara segueixo amb quimioteràpia per si hi ha alguna cèl·lula dolenta, per dir-ho, en alguna part del cos."
Té 14 anys. Al gener el van començar a tractar i avui està acabant el cicle 28 de quimioteràpia.
"Fa venir nàusees, estàs fluixet, no tens ànims, no tens gana... pots arribar a dormir dos dies seguits."
Sant Joan de Déu ha posat en marxa la primera Unitat d'Oncologia Pediàtrica Integrativa a l'Estat. Fan acupuntura, assessorament en nutrició, reflexologia o aromateràpia. Treballen coordinadament amb la resta d'especialistes.
Esther Martínez García, cap de la Unitat d'Oncologia Integrativa de Sant Joan de Déu, és pediatra i té una formació específica en acupuntura i en nutrició oncològica.
"De medicina només n'hi ha una. Tot el que sigui posar tot el saber de què disposem dins d'un marc d'evidència i de seguretat i de rigor i criteri mèdic és molt interessant per als nostres pacients."
Esther Martínez explica que les teràpies alternatives no interfereixen amb el tractament de base:
"Això és una manera de fer equip, de donar diferents complements, sinèrgics tots, que no interfereixin amb el tractament de base i buscar el benefici del pacient."
L'Àdam assegura que li funciona:
"La primera vegada que em va posar acupuntura, com que no sabia el mal que se sent quan no es posa, li vaig dir: 'a la propera químio'. Li vaig dir: 'Esther, millor que no em posis res'. I aquesta químio la vaig passar tan malament que des d'aquest dia el que faig quan arribo a l'hospital és esperar que passi l'Esther per la porta per posar-me acupuntura."
Aquests tractaments no estan coberts per la sanitat pública, però l'hospital els finança amb donacions particulars. A l'Àdam li queden, de moment, quatre cicles més de quimioteràpia, i ja té ganes que el deixin tornar a l'institut a acabar l'últim curs de l'ESO.
- ARXIVAT A:
- Càncer