Consulta les noves condicions dels ERTO que es prorroguen fins el 31 de gener

Es fixen tres tipus d'expedients temporals: d'impediment, de limitacions i de recuperació lenta

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts a la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de gener.

L'essència continua sent la mateixa que fins ara, però es delimiten tres tipus d'expedients temporals.

D'una banda, els anomenats ERTO d'impediment per a aquells negocis que no poden dur a terme la seva activitat per culpa de les mesures sanitàries. És el cas de les empreses de l'oci nocturn, per exemple.

També hi ha els expedients de limitacions a què es poden acollir aquelles empreses que no poden treballar a causa de les decisions o mesures preses per autoritats, cosa que els provoca una caiguda de la demanda.

En tercer lloc, hi ha els expedients temporals a què poden accedir les empreses que des de l'inici de la pandèmia tenen una recuperació molt lenta, i puguin acreditar una caiguda de la facturació superior al 50% respecte al que van facturar l'any passat.

En aquest últim cas, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, no ha especificat quins sectors s'hi podran acollir i caldrà esperar la publicació de la norma al BOE.

La patronal ha aconseguit que en alguns casos les exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat Social arribin al 100%.

Per la banda dels treballadors, no veuran reduïda la prestació. És a dir, si ara a partir del sisè mes els treballadors cobraven menys, amb la pròrroga continuaran cobrant el 70%.

Els ERTO de limitació d'activitat aniran acompanyats d'altres exoneracions de quotes entre octubre i gener: si l'empresa té menys de 50 treballadors, les exempcions serien del 100% a l'octubre, del 90% al novembre, del 85% al desembre i del 80% al gener. Si té més de 50 treballadors, assolirien el 90%, el 80%, el 75% i el 70%, respectivament.


Satisfacció dels sindicats

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha celebrat aquest dimarts l'acord per a la pròrroga dels ERTO perquè "suposen una regulació molt favorable als interessos dels treballadors" i aporta una "eina" perquè la crisi no es tradueixi en destrucció d'ocupació.

"Per primera vegada, l'economia està caient molt més que l'ocupació", ha dit, i "això és gràcies als ERTO". Sordo ha recordat que, fruit de l'acord, els treballadors cobraran el 70% del salari als sis mesos, i no el 50% com actualment, i les empreses que s'acullin un ERTO no podran acomiadar ningú en sis mesos.

A més, segons Sordo, s'introdueix una prestació extraordinària per als fixos discontinus de les empreses de temporada, i no es consumeix la prestació per desocupació fins als 196 dies d'ERTO.

Els secretari de CCOO ha recordat que s'activen els ERTO de rebrot perquè siguin l'alternativa als acomiadaments.

"En definitiva, és un acord molt positiu que hem de posar en valor i del qual ens hem de felicitar."

El Comitè Executiu de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha aprovat per unanimitat l'última proposta del govern espanyol per prorrogar els ERTO, i se suma així a l'acord amb els sindicats.

 

Fins ara, la despesa dels ERTO per a l'administració ha estat de 22.000 milions d'euros, comptant des d'abril fins a setembre. La pròrroga -i des del càlcul d'aquesta setmana mateix fins al gener- suposarà un cost de 4.000 milions d'euros més.  

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut