Acne i irritació: com combatre alguns efectes secundaris de portar mascareta
Una dona amb mascareta (Pixabay/coyot)

Acné i irritació: com combatre alguns efectes secundaris de portar mascareta

Higiene dos cops al dia amb sabons sense detergent i res de maquillatge, mesures per evitar o pal·liar aquests problemes

Xavier DuranActualitzat

L'ús de mascaretes per evitar el contagi de la Covid ha portat problemes de pell a algunes persones. Per a uns, la pell s'irrita i se sent picor. Per a d'altres, apareixen acné o s'exacerben brots preexistents.


Què es pot fer?

La doctora Andrea Combalia, especialista en Dermatologia de l'Hospital Clínic, explica al 324.cat que les mascaretes poden ocasionar desequilibris de la pell de la cara, alguns dels quals eren preexistents i s'han agreujat, i d'altres que apareixen de nou en pells prèviament sanes.

La mascareta resulta imprescindible en plena pandèmia i amb les xifres actuals de contagis. Per tant, la solució no passa de cap manera per no utilitzar-la o utilitzar-la menys. D'entrada, Combalia assenyala que cal fer servir sempre mascaretes homologades.

Portem les mascaretes posades durant moltes hores, i això fa que la suor, i la humitat de l'alè estiguin en contacte continu amb la pell durant llargues estones, fet que crea un microambient humit que pot alterar l'equilibri cutani. A més a més, al parlar gesticulem moltíssim, i quan mobilitzem la pell de la cara, provoquem una fricció entre la pell i la mascareta que pot irritar la zona de les galtes, del nas i dels llavis.

Per una banda, les persones que presenten pell sensible, sovint experimenten irritació, eritema i sensació de prurit a la pell. Per altra banda, quan la pell té tendència a ser més greixosa, com és el cas dels adolescents, els problemes són uns altres, i apareixen lesions d'acné principalment a la zona de la barbeta i les galtes. De fet, s'ha instaurat fins i tot un terme denominat "mask acné", que deriva d'acné de la mascareta, que reflecteix a la perfecció aquesta patologia emergent.


Més higiene

La doctora Combalia explica que, per prevenir i millorar l'estat de la pell hi ha un consell comú i fonamental per a tots els tipus de pell:

"Cal tenir una bona higiene de cara, tant al matí com a la nit, amb els anomenats 'sabó sense sabó' o syndet -sense detergent-, que tenen un pH de 5,5, molt semblant al de la pell. D'aquesta manera s'assoleix una bona higiene, sense alterar l'estructura hidrolipídica de la pell."

"En pells sensibles, després de la higiene, és important hidratar la pell amb cremes calmants que controlin les irritacions i la pruïja. Les pells més greixoses és important que apliquin cremes i gels hidratants que continguin actius seborreguladors."

 

També remarca que no cal esperar el moment d'anar a dormir per fer el ritual de neteja i hidratació, sinó que si hem portat la mascareta durant diverses hores, podem fer-ho un cop arribem a casa. I ens dona un altre consell important:

"Res de maquillatge sota la mascareta."



A part d'això, ens recorda que cal canviar la mascareta cada dia, en el cas de les d'un sol ús, i rentar les de roba a temperatura elevada:

"L'excés de greix o suor impregnen les mascaretes, i si les tornem a posar en contacte amb la nostra pell, empitjorarà el problema", insisteix Combalia.


En resum: la mascareta és inevitable, i ara més que mai hem de tenir cura de la nostra pell. Però, bones notícies, hi ha mitjans i tractaments per millorar, alleugerir i evitar que la nostra pell es vegi afectada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut