L'extreballador de PWC Antoine Deltour, el desembre del 2016 a Luxemburg durant el judici contra ell per la filtració LuxLeaks (Reuters)
L'extreballador de PWC Antoine Deltour, el desembre del 2016 a Luxemburg durant el judici contra ell per la filtració LuxLeaks (Reuters)
Luxemburg

Absolt l'extreballador de PWC que va filtrar els documents de LuxLeaks

L'havien condemnat a 6 mesos de presó per la filtració que va destapar els acords secrets de centenars de multinacionals per no pagar impostos a Europa

RedaccióActualitzat

El tribunal de cassació de Luxemburg ha anul·lat aquest dijous la condemna de presó al francès Antoine Deltour, l'extreballador de PricewaterhouseCoopers, PWC, que va filtrar documents d'aquesta consultora. Aquesta filtració es va convertir en l'escàndol LuxLeaks.

Deltour va ser condemnat el març del 2017 a sis mesos de presó i 1.500 euros de multa, i el seu excompany de feina Edouard Perrin, que el va ajudar a filtrar els documents, també ha quedat absolt.

En canvi, al periodista francès Rafael Halet, que va gestionar la filtració, no li han perdonat els 1.000 euros de multa que li va imposar el tribunal que va jutjar-lo.

Notícia relacionada: Amazon comença a tributar a Espanya després de l'escàndol del cas Luxleaks

Un escàndol de milers de milions d'euros

El cas LuxLeaks es va destapar el novembre del 2014. Llavors es va saber que centenars de multinacionals, entre les quals hi  havia Ikea, Apple i Amazon, havien arribat a acords secrets amb el govern de Luxemburg per estalviar-se milers de milions d'impostos a Europa.

Els mecanismes organitzats per PWC, amb la connivència de Luxemburg, desviaven els beneficis de les empreses a altres països de la Unió Europea a aquest país, on pràcticament no tributaven.

Així no pagaven res als països on es generaven els beneficis. La filtració de Deltour i Perrin va permetre que aquests acords arribessin a la premsa.

Aquest sistema es va muntar mentre el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker era primer ministre de Luxemburg. Juncker va admetre que hi havia hagut "enginyeria fiscal", però va rebre el suport dels dos grans grups del Parlament europeu, el popular i el socialista, i no va plegar.

Notícia relacionada: Revelen que 35 societats més com Skype i Walt Disney van evadir impostos a través de Luxemburg

 

ARXIVAT A:
Corrupció
Anar al contingut