Un moment del judici que es va fer el setembre a Palma (Europa Press)
Mallorca

Absolt l'ancià que va matar un lladre que li va entrar a casa, en un nou gir judicial

La jutge havia ordenat repetir el judici, però una instància superior li va ordenar dictar sentència per l'assalt a una finca a Porreres, a Mallorca, fa cinc anys

RedaccióActualitzat

Pau Rigo, de 83 anys, ha estat finalment absolt del delicte d'homicidi per haver disparat mortalment a un lladre que li va entrar a casa, a Porreres, a Mallorca, l'any 2018.

L'embolic judicial ha durat mesos. Primer, va ser condemnat a presó al setembre, en un judici amb jurat popular, però el mes següent la justícia va ordenar repetir el judici. "L'objecte del veredicte contenia un error insalvable", segons la jutge, que va declarar la nul·litat del veredicte. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears no hi va estar d'acord.

En comptes de fer un altre judici, el TSJIB va revocar la nul·litat del veredicte i va ordenar a la jutge que decidís si Rigo era o no culpable del crim. És la sentència absolutòria que ara ha dictat la jutge.

El dubte fonamental era saber si l'acusat havia actuat en legítima defensa o si havia disparat sense necessitat, quan el lladre ja sortia de la finca, com manté la família de la víctima.


La resta de condemnes

A banda d'aquesta absolució, la magistrada ha condemnat a quatre anys i vuit mesos de presó l'autor intel·lectual del robatori amb violència a casa habitada; a quatre anys i sis mesos un altre home per cooperar en la planificació de l'assalt; i a quatre anys i 11 mesos un tercer per executar el robatori i les lesions a l'ancià.

A més, als lladres els condemna a indemnitzar el jubilat amb 15.000 euros pels diners sostrets, i al responsable de les lesions l'obliga a pagar també 5.107 euros per les lesions.

A més, els imposa una ordre d'allunyament a favor de l'ancià.

Contra aquesta sentència es pot interposar recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears.


La confusió del veredicte

El lletrat de Rigo, Jaime Campaner, havia defensat que no era procedent repetir el judici, com havia disposat la magistrada a instàncies de la Fiscalia, sinó que, interpretant el veredicte, entenia que només es podia emetre una sentència absolutòria per a l'ancià.

Com plantejava l'advocat, el jurat va descartar, per unanimitat, que Rigo hagués disparat amb intenció de causar la mort al lladre. El problema va ser que, en un altre punt, va defensar per cinc vots davant de quatre que Rigo era culpable de matar el lladre "estant sotmès a una amenaça, real, seriosa i imminent que va produir una afectació greu del seu enteniment i una deficitària dominació de la seva voluntat". Aquests nou vots ho han condicionat tot perquè no eren suficients per a un fet desfavorable, un error que no es va advertir quan es va emetre el veredicte.

La magistrada reconeix que el veredicte assenyala alhora que no hi havia "prova suficient que indiqui l'ànim de causar la mort"; que "els mitjans utilitzats (respecte a la legítima defensa completa) van ser desproporcionats"; que tampoc no hi havia "proves suficients que s'hagi anul·lat el nivell de consciència" de l'ancià (per a una eximent completa de por insuperable); i que "hi va haver una pertorbació mental" del jubilat.

"Davant el dubte del que realment van voler revelar cal atenir-se a un pronunciament absolutori en no haver-se aconseguit les majories adequades. Tots aquests dubtes, no clars, em porten a l'aplicació del principi "in dubio pro reo" a favor de Pablo Rigo i l'absolució del delicte pel qual estava acusat", raona la presidenta del Tribunal.


Què va passar?

Els fets van passar el febrer del 2018 en una casa de camp de Porreres, al pla de Mallorca. Al banc s'hi van asseure Pau Rigo, acusat d'homicidi per la mort de l'atracador; i tres homes més acusats de planejar i executar el robatori. Rigo ja havia estat víctima d'un altre robatori uns mesos abans.

Dos dels lladres eren bessons i l'ara absolt va disparar contra un d'ells, que va morir. La Fiscalia demanava una pena de 4 anys.

Un cop a dins, van sorprendre l'home --que llavors tenia 78 anys-- i el van obligar a obrir la caixa forta. Després el van tancar amb la dona en una habitació. Segons el relat de la Fiscalia, mentre els lladres es preparaven per fugir, l'home va agafar una escopeta, va anar a buscar els lladres i va disparar.

Al judici, Rigo va expressar la por que va passar: "Em va entrar el pànic, em vaig veure que em mataven." Va assegurar que "no volia disparar" però que els lladres, lluny d'acovardir-se en veure l'escopeta, se li van tirar a sobre.

ARXIVAT A:
JudicialIlles Balears
Anar al contingut