Beniamino Zuncheddu, absolt després de passar-se 33 anys a la presó
Beniamino Zuncheddu, absolt després de passar-se 33 anys a la presó (@Errorigiudiziar)

Absolt després de passar 33 anys a la presó: l'error judicial més gran d'Itàlia

El Tribunal d'Apel·lació de Roma ha retirat els càrrecs contra Beniamino Zuncheddu en demostrar-se que el testimoni principal del cas havia estat manipulat

RedaccióActualitzat

L'any 1991, Beniamino Zuncheddu va ser condemnat a cadena perpètua al ser acusat d'haver comès un triple homicidi. Ara, 33 anys després, la justícia italiana ha certificat aquesta condemna com l'error judicial més gran de la història.

El Tribunal d'Apel·lació de Roma va retirar aquest divendres els càrrecs contra Zuncheddu després que es demostrés que el responsable policial de la investigació en el moment dels fets va manipular el testimoni principal.

L'absolt, de 59 anys, ha assegurat que mai ha sentit odi o ràbia perquè entén que "els jutges cometen errors", però ha afirmat que l'hi han robat tot després de passar més de mitja vida a la presó.

"Volia tenir una família, construir alguna cosa, ser un ciutadà lliure com tots els altres. Fa 30 anys era jove, però ara ja soc vell. M'ho han robat tot."


"És el final d'un malson"

Zuncheddu, un pastor sard, estava en llibertat des del 25 de novembre passat, quan el tribunal va suspendre la condemna després que l'únic testimoni de la matança canviés la seva versió dels fets.

En una conferència de premsa feta des de la seu del Partit Radical, que l'ha ajudat en la seva defensa, l'home ha explicat que se sentia "com un ocellet engabiat".

"Els mirava a la cara i em preguntava per què. Encara ara no ho entenc. Sempre em deien que si em penedia del que havia fet i ho confessava tot em deixarien en llibertat, però de què m'havia de penedir? No vaig acceptar."

"És el final d'un malson. Ara, per fi, podré descansar, tot i que sigui mentalment", ha conclòs Zuncheddu.

"Un policia em van dir que culpés el pastor"

Zuncheddu va ser condemnat per l'assassinat a trets de Gesuino Fadda, de 56 anys, el seu fill Giuseppe, de 24, i el seu treballador Ignazio Pusceddu, de 55.

El gendre de Fadda, Luigi Pinna, va resultar greument ferit en l'atac, però va sobreviure i va convertir-se en l'únic testimoni del triple homicidi comès a l'illa de Sardenya el 8 de gener del 1991.

En un primer moment, Pinna va culpar el pastor dels assassinats, però durant el judici, després que el fiscal general Francesco Piantoni posés en dubte la credibilitat del testimoni, va confessar què havia passat exactament.

"Fa 33 anys, abans que s'identifiqués cap sospitós, l'agent de policia que dirigia la investigació va mostrar-me una foto de Zuncheddu i em va dir que digués que havia estat ell el culpable de la massacre. Em vaig equivocar a l'escoltar la persona equivocada."

La hipòtesi principal dels investigadors sobre els assassinats, en un primer moment, va ser la disputa entre ramaders de la zona, que ja havien provocat incidents amb anterioritat. Però, després de la declaració de Pinna, les autoritats van detenir Zuncheddu, que en aquell moment tenia 27 anys.

ARXIVAT A:
JudicialItàlia
Anar al contingut