Abocadors de marihuana, un problema cada cop més freqüent

Els Mossos alerten que proliferen els abocadors il·legals de plantacions de marihuana al bosc

Oriol Llach Estrella/Sònia Poll Martínez/Anna Bonet MartínezActualitzat

A l'àrea metropolitana de Barcelona, cada cop hi ha més abocadors il·legals de plantacions de marihuana. De fet, al llarg del 2023, només a la zona del Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf, els Mossos d'Esquadra n'han detectat set.

La policia n'ha localitzat un al parc del Garraf, amagat bosc endins entre Olesa de Bonesvalls i Begues. S'hi accedeix a través d'un corriol que queda a prop de la carretera i hi han trobat sacs de terra, bidons de fertilitzants i filtres d'aire de grans dimensions, que molt probablement han estat utilitzats en una plantació interior de marihuana.

Bidons de fertilitzants, bosses d'escombraries negres i filtres d'aire de grans dimensions llençats al bosc
Als abocadors hi troben filtres d'aire de grans dimensions i fertilitzants, entre altres restes de plantacions (3Cat)

Molt a prop, a menys d'un quilòmetre de distància, hi ha un segon abocador il·legal, en aquest cas, a peu de carretera. Pels Mossos no és senzill investigar d'on provenen aquestes restes ni qui n'és el responsable, però de vegades hi troben pistes.

En alguns abocadors, han trobat elements de vida quotidiana que fan pensar que podrien pertànyer al vigilant de la plantació, i que poden servir per començar a estirar el fil en la investigació: "El primer que fem és mirar si hi ha etiquetes o bé algun tipus d'indici que ens digui qui és el presumpte autor."

Un agent dels Mossos inspeccionant un abocador de restes de plantacions de marihuana
Quan localitzen un abocador, els Mossos en fan un informe i en demanen la retirada a l'Ajuntament o a la propietat (3Cat)

Segons la policia científica, en un mateix domicili es poden fer fins a tres plantacions anuals. "Habitualment, en un domicili podem trobar entre 300 i 1.600 plantes", explica Àlex Aguilar, de la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra.

"En aquest cas, pel material que hi ha podríem parlar [que aquestes restes provenen] d'una plantació de 600 o 700 plantes de marihuana, tranquil·lament", apunta Aguilar.

Se solen trobar en cases aïllades situades en plena natura o bé en urbanitzacions poc habitades, on resulta més senzill que passi desapercebuda una plantació de marihuana d'aquestes dimensions.

Detall de fulles de marihuana seques dins d'una bossa de plàstic negra
Dins les bosses de l'abocador s'hi poden trobar restes de les plantes de marihuana (3Cat)

Aquestes restes de material, llençades en plena natura, provoquen problemes per al medi ambient. Un cop localitzat l'abocador, els Mossos en fan un reportatge fotogràfic, el localitzen en un mapa, i de tot plegat en fan un ofici policial.

"Ho enviem a l'Ajuntament o al propietari del terreny perquè es retiri, d'una banda, per prevenció d'incendis forestals, però també perquè aquest espai no es converteixi en un punt habitual d'abocaments", explica Aguilar.

 

ARXIVAT A:
DroguesMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut