Barcelona

Ja es pot sol·licitar la renda garantida de ciutadania

Garanteix un mínim de 564 euros al mes aquest any per a una persona sola, una quantitat que s'anirà incrementant fins als 664 euros al 2020

RedaccióActualitzat

Des d'aquest divendres ja es pot tramitar la renda garantida de ciutadania, una vella reivindicació de les entitats del tercer sector que va començar el debat parlamentari gràcies a la iniciativa legislativa popular que es va presentar el 2014.

És una prestació econòmica periòdica perquè les persones en situació de pobresa puguin afrontar el seu manteniment o el de la unitat familiar i les despeses essencials. Garanteix un mínim de 564 euros al mes aquest any per una persona sola. La quantitat s'anirà incrementant fins als 664 euros el 2020.

La renda garantida vol ser més que una prestació social. L'objectiu és que es converteixi en un incentiu per trobar feina. Per això s'haurà de tramitar a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Està previst que anualment es destinin a cobrir aquesta prestació uns 600 milions d'euros, i que quan estigui totalment implementada, el 2020, se'n beneficiïn unes 70.000 persones. Per tramitar-la, la Generalitat ha contractat 403 professionals.

 

Fins ara ja hi ha programades unes 3.000 cites prèvies, la majoria en Oficines de Treball i unes 200 a les Oficines d'Atenció Ciutadana i Oficines d'Afers Socials. Aquestes, són per a persones que no tenen edat de treballar o bé no poden fer-ho.

Qui no haurà de demanar cita prèvia són les 28.000 persones que actualment perceben la renda mínima d'inserció, també coneguda com a PIRMI. A partir d'aquest mes, cobraran automàticament la nova renda garantida de ciutadania.

Precisament la quantitat a cobrar va ser un dels esculls per aprovar definitivament la renda garantida, ja que els promotors volien que s'arribés als 664 euros el primer any. A més, encara queden alguns aspectes a millorar.

Segons Mercè Darnell, adjunta d'Acció Social de Càritas Barcelona, s'haurien de poder complementar les rendes del treball amb la renda garantida.

"Que si una persona cobra menys de la renda garantida per treball, pugui tenir la diferència. Ara, de moment, això només ho poden fer les famílies monoparentals amb fills."

Per a qui ho hagi de demanar, cal cita prèvia que es pot sol·licitar per internet, a rendagarantida.gencat.cat, o al telèfon gratuït 900 400 012.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut