A la UPC desenvolupen drons per comptar l'aforament real en grans esdeveniments

Un projecte de la UPC permetrà el 2023 tenir drons intel·ligents que calcularan amb exactitud l'aforament en espais oberts i tancats, tant de dia com de nit

RedaccióActualitzat

Una quinzena d'investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya treballen en un projecte per crear drons intel·ligents que podran comptar persones en grans esdeveniments i controlar-ne l'aforament.

Quanta gent hi va haver a les platges de Barcelona durant la revetlla de Sant Joan? I en un concert de Canet Rock? El 2023 la policia tindrà la manera de saber-ho amb detall, gràcies a drons que calcularan els aforaments en espais oberts o tancats, i tant de dia com de nit.

Aquests drons seran útils per calcular exactament l'aforament que hi ha en espais a l'aire lliure o tancats, tant de dia com de nit
Aquests drons seran útils per calcular exactament l'aforament que hi ha en espais a l'aire lliure o tancats, tant de dia com de nit

El projecte dels drons intel·ligents l'estan desenvolupant en un laboratori de la Universitat Politècnica de Catalunya. En plena pandèmia, una eina útil per saber si s'han de desallotjar espais o no.  

Cristina Barradora, cap del projecte de drons, explica que l'objectiu és poder donar a la policia una eina per prendre decisions:

"L'objectiu és poder donar a la policia una eina més per poder prendre decisions. Quan veuen una situació on hi ha una certa ambigüitat de si estem en un límit determinat i si cal o no tancar l'espai perquè hi ha massa gent, o, al revés, deixar entrar més gent perquè s'estan aglomerant a l'entrada."

Les imatges que veu el dron també es podran veure en un centre de control.

En plena pandèmia hauria estat una eina molt útil per saber si s'han de desallotjar espais o no
En plena pandèmia hauria estat una eina molt útil per saber si s'han de desallotjar espais o no

En el simulador, entrenen els drons perquè no xoquin amb edificis o l'enllumenat, i siguin autònoms. També volen aconseguir que el dron sigui capaç de pixelar les persones i d'aquesta manera preservar-ne la identitat.

Experts en intel·ligència artificial ja veuen cada vegada més a prop fer-los volar a les ciutats. Ender Çetin, doctorand de la UPC, explica que necessita implementar el seu projecte a la vida real.

Drons experimentals a la UPC
Drons experimentals a la UPC

De fet, l'Agència Europea de Seguretat Aèria ja ha aprovat també una regulació expressa perquè els drons puguin volar sense problemes en un futur immediat.

Al laboratori també fan pràctica de vol de drons. En una zona controlada amb xarxes immenses perquè l'aeroport de Barcelona és a prop del Campus de la UPC de Castelldefels i hi ha problemes amb les restriccions del trànsit aeri.

Els investigadors volen aconseguir que el dron sigui capaç de pixelar les persones i d'aquesta manera preservar-ne la identitat.
Els investigadors volen aconseguir que el dron sigui capaç de pixelar les persones i d'aquesta manera preservar-ne la identitat
ARXIVAT A:
TecnologiaUniversitatInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut