A la Catalunya Central no es pot avortar quirúrgicament pràcticament enlloc

L'Hospital de Vic és l'únic centre per avortar quirúrgicament a tota la Catalunya Central

A les comarques de la Catalunya Central pràcticament no es poden fer avortaments quirúrgics. Només a l'Hospital de Vic i fins a les 12 setmanes.

El 2019, un miler de dones d'aquestes comarques van practicar un avortament. Uns 800 van ser farmacològics. Des dels CAP's s'administra els fàrmacs per practicar l'avortament fins a les 9 setmanes. Però 162 dones, en un estat més avançat de gestació, van necessitar una intervenció quirúrgica i van ser derivades a centres concertats per Salut, a clíniques de Barcelona. Perquè en aquesta regió sanitària només es fan avortaments quirúrgics a l'hospital de Vic i només fins a les 12 setmanes.

Una dona que viu a Manresa ha explicat a TV3 la seva experiència a l'hora d'interrompre voluntàriament l'embaràs: "Tot va passar per una violació, em vaig quedar embarassada i no pots avortar a Manresa, quirúrgicament,... i t'envien a Barcelona."

Primer va passar per l'ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) del CAP Bages. Aquí és on informen de les opcions que té la dona en funció de les setmanes d'embaràs.
 

La dona tenia un embaràs de més de 9 setmanes i va haver d'anar tota sola a una clínica concertada, a Barcelona. Un viatge dur emocionalment.

"Vaig anar-hi sola, perquè no l'hi vaig explicar a ningú. En tren, en metro i caminant. Estàs sola, no et sents bé, no saps què fer. I fora de la clínica et trobes els 'provida' amb cartells gegants d'un fetus de nou mesos. Fa mal."

El seu hospital de referència és Sant Joan de Déu de Manresa, el més gran de la Catalunya Central, que atén una població de 200.000 habitants. El gestiona la Fundació Althaia. I l'orde de Sant Joan de Déu és una de les tres institucions que n'integren el patronat. L'orde diu que als seus hospitals no es fan avortaments.

La CUP de Manresa reclamarà al ple de l'Ajuntament, que també forma part del patronat del Sant Joan de Déu, una reunió urgent d'aquest ens on es debati el dret a l'avortament. Gemma Boix, regidora Fem Manresa-CUP, denuncia que "no és un tema, en cap cas, d'objecció de consciència dels professionals, sinó un tema promogut pel centre a través de l'orde de Sant Joan de Déu".
 

Des del col.lectiu feminista Acció Lila expliquen que s'està externalitzant un servei públic i que avortar fora de la zona sanitària de la dona té un gran impacte. Lila Corominas explica que se les està obligant a fer "un desplaçament en un moment de molta vulnerabilitat". Recorda, a més, que no se'ls cobreix el desplaçament.

"No s'està oferint una bona atenció sanitària i, per nosaltres, vulnera el dret a l'avortament"

Des del Departament de Salut, la gerent en funcions de la Catalunya Central explica que en el seu moment es van consultar quins hospitals de la regió sanitària tenien disponibilitat i recursos per practicar avortaments quirúrgics. I només en fan a Vic, fins les 12 setmanes. O farmacològics a l'Hospital d'Igualada, també fins a les 12 setmanes. A partir d'aquí, derivacions a centres concertats, la majoria a Barcelona.

Teresa Sabater, gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central Cat Salut: "El que hem de fer és garantir tots els serveis que entren a la nostra cartera de serveis. El que no podem garantir és que sigui al costat de casa."

Per a la testimoni que hem entrevistat, això no és cap consol: "És una manera de violentar perquè hi ha llibertat de decidir. Aquí, l'avortament és legal. Però no és complet. El meu cos és meu i és la meva decisió, però et sents malament per tot el que ha passat."

ARXIVAT A:
Avortament Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut