Madrid

Educar per a la ciutadania sense referències a la discriminació racial o de sexe, l'homofòbia o la pobresa

El govern espanyol dóna llum verda als canvis en l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, que s'aplicaran aquest pròxim curs. S'eliminen del temari els punts criticats pel Partit Popular, com les discriminacions racials o de sexe, l'homofòbia, la pobresa o el "nacionalisme excloent".

RedaccióActualitzat
Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans ja és oficialment, amb la publicació aquest diumenge al Butlletí Oficial de l'Estat dels nous continguts, una assignatura, segons l'executiu del PP, menys susceptible de caure en l'adoctrinament ideològic i més pròxima a l'ensenyament de valors cívics i constitucionals.

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esports ha decidit pel curs vinent eliminar a primària i secundària un seguit de qüestions que considerava controvertides i que atemptaven contra el dret als pares a educar els seus fills d'acord amb les seves conviccions.

L'executiu espanyol vol acabar amb aquesta reforma amb una assignatura que ha estat motiu de polèmica i conflicte des del seu origen.

El que no hi serà


Així, l'assignatura deixarà de fer referències als afectes i les emocions, a les relacions entre homes i dones, als prejudicis socials, racistes, xenòfobs o sexistes, a la pobresa en el món, a la feminització d'aquesta o a la falta d'accés a l'educació com font de pobresa, entre altres assumptes.

La modificació de l'assignatura tampoc inclourà el terme "nacionalisme excloent" que a l'esborrany del decret s'incloïa al costat del mot terrorisme en l'apartat "Els conflictes en el món actual". El departament que lidera José Ignacio Wert va treure'l després de les queixes de les queixes de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Els nous temes

La nova assignatura se centrarà en la Declaració Universal dels Drets Humans i la Constitució espanyola.

A Primària, el govern espanyol ampliarà els continguts sobre la coresponsabilitat en les tasques domèstiques i cura de la família, els hàbits saludables relacionats amb l'alimentació i l'esport, la convivència en la família, col·legi o barri, localitat, la iniciativa privada en la vida econòmica i social, drets i deures en la Constitució, els serveis públics i béns comuns, i la contribució dels ciutadans a través dels impostos o el respecte al medi ambient.

A Secundària es pretén que els continguts se centrin sobretot en la promoció dels drets, deures i llibertats que garanteixen els règims democràtics, la creació de normes jurídiques segons la Constitució, el funcionament del sistema electoral i dels partits polítics, les teories ètiques i els drets humans, la superació de conflictes, la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones o la tolerància i l'acceptació de les minories i de les cultures diverses.

Camí de la desaparició

La modificació ara aprovada és el primer pas d'una reforma encara més profunda que es culminarà el curs 2013-2014 i que suposarà la pràctica eliminació de l'assignatura aprovada el 2006 pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Per a aquell curs, l'Educació per a la Ciutadania esdevindrà Educació Cívica i Constitucional i deixarà d'impartir-se a Primària i Batxillerat per ensenyar-se només en un curs de la ESO.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut