Barcelona

90.000 persones omplen el Camp Nou pel dret a decidir en el Concert per la Llibertat

Èxit aclaparador del Concert per la Llibertat. Unes 90.000 persones van omplir el Camp Nou per reivindicar el dret a decidir en un acte que es va allargar més de sis hores. Els artistes i organitzadors van demanar als polítics que estiguin a l'altura.

RedaccióActualitzat
El clam per la llibertat ha omplert el Camp Nou. Milers de persones han assitit a l'estadi al Concert per la Llibertat, organitzat per Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana.

El concert ha començat a les vuit del vespre amb la Cobla de Cambra de Catalunya, que ha interpretat la sardana "Juny", de Juli Garreta. Sopa de Cabra, Paco Ibáñez, Cesk Freixas, Pep Sala, Dyango i Peret han estat alguns dels artistes que han passat per l'escenari del Camp Nou. Peret ha protagonitzat un moment emotiu de la nit amb "L'emigrant" i amb una versió de "Barcelona és poderosa", convertida en "Catalunya és poderosa".

El públic ha vibrat amb la festa dalt de l'escenari i ho ha celebrat amb onades i estelades a les grades. En la primera part del concert hi ha hagut temps per a tots els gèneres, des del country-blues de Projecte Mut fins a la poesia musicada pel cantautor espanyol Paco Ibáñez, que ha cantat "Como tú", o els ritmes àrabs de Yacine Belahcene.

A la mitja part, Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ha llegit un text en què ha demanat als partits polítics que siguin conscients de "les expectatives que s'han generat", que necessiten "ser concretades en el calendari". Poc després s'ha cantat "Els segadors" i s'ha desplegat un mosaic gegant amb el text "Freedom Catalonia 2014".

Els Castellers de Vilafranca han descarregat un 3 de 9 amb folre i han donat pas a un dels moments més emotius de la nit: el retorn de Lluís Llach als escenaris. El cantautor ha obert una segona part que ha estat un homenatge al seu concert d'ara fa 28 anys al Camp Nou. Els Amics de les Arts, Gossos i l'Orfeó Català són alguns dels que han interpretat temes de Llach en la segona part.

Durant el concert també s'han pogut sentir veus crítiques amb les retallades i a favor dels mitjans de comunicació públics, com Catalunya Ràdio i TV3. Han estat sis hores de música, poesia, cultura i moltes reivindicacions en què s'han viscut moments emocionats i en què s'ha tornat a posar una fita històrica.

L'himne "Tossudament alçats"

El concert ha acabat amb Lluís Llach. El tema final ha estat "Tossudament alçats", una cançó que Llach va compondre el 2006, després de les retallades a l'Estatut, un missatge de fermesa i alhora d'optimisme davant del panorama polític. Els organitzadors han volgut que la cançó es convertís en un himne amb l'ajuda del públic.

Llach ha dit: "La circumstància que sigui, el país, la ciutadania, qui va al davant, ho canvia tot, i això, a mi, em fa ser optimista malgrat els entrebancs."

90.000 veus

Hi havia 80.000 entrades venudes, però l'organització n'han continuat venent fins a les vuit del vespre. Segons Òmnium, s'ha arribat a la xifra màgica de 90.000 assistents. Més de 500 autocars han arribat des de totes les comarques catalanes.

Per part del govern i de les diferents formacions, hi han assistit la vicepresidenta, Joana Ortega, i cinc consellers, a banda de dirigents de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Ni el PSC, ni el PP ni Ciutadans hi han enviat representació.

A diversos punts de l'estadi, s'hi han instal·lat sis pantalles gegants, i tot el públic ha pogut tenir imatges properes del concert.

Famílies senceres, grups d'amics, petits i grans han passat les hores prèvies al concert fent-se fotos a l'entorn del camp, passejant per la fira d'entitats i mostrant estelades i pancartes per reivindicar la independència de Catalunya. També hi ha hagut qui ha aprofitat l'ocasió per dedicar uns moments a la solidaritat, ja que el Banc dels Aliments ha establert punts de recollida de menjar per als més necessitats en el marc de la seva campanya "La fam no fa vacances".

En directe a Londres i a Brussel·les

El concert s'ha pogut seguir en directe a Londres i a Brussel·les. Les delegacions de l'Assemblea Nacional Catalana en aquestes dues capitals europees han organitzat actes per oferir als catalans que així ho han volgut la possibilitat de seguir l'espectacle.

A Londres, l'ANC-London, en col·laboració amb Catalans UK, ha proposat als catalans trobar-se al Comedy Pub, a prop de Piccadilly Circus; a Brussel·les, l'ANC i el Casal Català han convocat els interessats a l'Espai Catalunya-Europa de la delegació del govern.

El concert també s'ha pogut seguir en directe per TV3, Catalunya Ràdio, tv3.cat i 324.cat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut