Salmons morts perquè no van poder arribar al rierol
Salmons morts perquè no van poder arribar al rierol (ODFW)

80.000 salmons acaben en un riu equivocat després de salvar-se d'un accident a Oregon

El camió cisterna que els transportava va bolcar i dels 100.000 exemplars en van morir un 20%, però la resta esperen que facin via cap a l'oceà per tornar a pondre

RedaccióActualitzat

Un camió que transportava 102.000 salmons vius per a la repoblació d'un riu al nord-oest d'Oregon va bolcar i va deixar anar la càrrega en un rierol.

La bona notícia és que la majoria dels peixos, prop de 80.000, es van salvar, ja que van anar a parar a les aigües del Lookingglass Creek. La dolenta és que els pescadors del riu Imnaha, on l'espècie està amenaçada, tindran menys salmons per capturar la temporada que ve.

El Departament de Peix i Vida Silvestre d'Oregon (ODFW) va emetre un comunicat sobre l'incident, que va passar el 29 de març. El camió cisterna, de més 36 tones, carregat d'aigua i peixos, acabava de sortir d'un viver local a Elgin, a Oregon, quan el conductor va derrapar en un revolt pronunciat a causa de la rosada a la carretera. El vehicle, de 16 metres de llarg, va acabar bolcat al vessant del rierol del costat.

"Per sort", diu el comunicat, el conductor es va fer ferides lleus, com també es van salvar 77.700 salmons alevins de l'espècie chinook --coneguts com a reial--, destinats a repoblar el cabal del riu Imnaha, on l'espècie està amenaçada. 

Andrew Gibbs, coordinador de la cria de peixos de l'ODFW, ha dit a la BBC que s'espera que els que s'han salvat acompleixin la seva migració pel riu Grande Ronde fins a l'oceà i puguin tornar a pondre. 

Uns 25.000 salmons no van tenir sort i van morir a les vores del rierol (ODFW)

Salmons salvats, salmons perduts

Segons el recompte d'aquesta organització, es van perdre uns 25.500 salmons smolt o alevins, d'uns 18 mesos de vida, que van quedar a la cisterna o a les vores del rierol. Això representa un 20% del total de peixos que tenien previst llançar al riu Imnaha aquest any els criadors estatals. 

Aquesta pèrdua es podrà notar d'aquí a dos o tres anys, quan s'espera que tornin a desovar de 500 a 900 peixos adults menys. Però, també, dels que s'han salvat en l'accident, se sumaran entre 350 i 700 adults més que també tornaran.

Els agents, els empleats d'un viver local, membres de la tribu Nez Perce, i les tribus confederades de la reserva índia d'Umatilla, van actuar ràpidament ajudant tant en el recompte dels peixos morts com en la neteja de la zona, explica l'ODFW. El recompte ha estat precís, ja que cada animal porta un microxip intern o PIT (transponedor passiu integrat, segons les sigles en anglès).

En l'accident també es va poder contenir el gasoil vessat evitant que arribés a l'aigua amb el risc de contaminació de matèries perilloses, segon ha informat l'oficina del xèrif del comtat d'Union.

El conductor va sortir només amb ferides lleus del camió cisterna bolcat, de 36 tones i 16 metres llarg (ODFW)

Vivers per a salmons afectats per les preses

Els salmons són anàdroms, és a dir, passen gran part de la seva vida a l'oceà, però tornen als rius d'aigua dolça per desovar. Molts ara es crien en vivers del govern nord-americà com a part d'un programa federal i estatal, iniciat el 1982, per reposar els exemplars que es perden a causa de les preses construïdes a la part baixa del riu Snake.

A Oregon hi ha 33 vivers estatals que reforcen les poblacions de salmó destinat a l'alimentació, la pesca de les reserves índies, i la pesca esportiva. 

En 10 anys de feina, ha dit Gibbs a The New York Times, no havia passat cap accident semblant en el transport dels salmons. Als vivers es fa la posta i la incubació d'ous. Quan tenen la mida suficient, --smolts o alevins-- es transporten entre aigua dolça i aigua salada amb camions cisterna i barcasses fins a les poblacions afectades per les preses que els peixos no poden remuntar.

El camió cisterna bolcat a la vora del rierol on es van salvar els prop de 80.000 salmons (ODFW)

Els salmons accidentats havien començat un viatge de tres hores fins a una piscina construïda al riu Imnaha, on després d'uns dies d'aclimatació, havien de ser alliberats per iniciar un viatge de més de 1.000 quilòmetres pels rius Snake i Columbia fins a l'oceà Pacífic.

Després de fins a tres anys alimentant-se a l'oceà, els salmons faran el recorregut invers seguint un instint ancestral, per desovar allí on va néixer, en aquest cas als vivers. Els adults moren després de la posta i quan han fet un recorregut ple de depredadors, pesca, i alteracions de l'hàbitat que afecten les migracions, incloses les preses, "una història de vida increïble", conclou admirat Gibbs. 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsInfraestructuresBiodiversitatTransport de mercaderies
Anar al contingut