La capsa enviada per error al centre logístic d'Amazon contenia 16 rodets fotogràfics
La capsa enviada per error al centre logístic d'Amazon contenia 16 rodets fotogràfics (@LurdesBasolí)

Una fotògrafa catalana triga 8 mesos a recuperar uns rodets que Amazon es va endur per error

Després d'un periple i d'una campanya viral a les xarxes, reapareix de manera "misteriosa" una capsa amb rodets que va ser enviada per error al gran centre logístic de San Fernando de Henares

Maria Fernández NogueraActualitzat

El setembre de l'any passat, la fotògrafa granollerina Lurdes R. Basolí va perdre la pista d'una capsa amb 16 rodets que havia anat a parar per error al gran centre logístic d'Amazon de San Fernando de Henares. Davant la possibilitat que els rodets, que contenien fotografies personals, haguessin estat destruïts, va fer una crida a les xarxes socials que es va fer viral.

Ara ha fet públic que, finalment, ha pogut recuperar els rodets. Basolí ha relatat al 324.cat que van aparèixer de forma "misteriosa" a principis d'estiu, a la recepció de l'espai de coworking on treballa; el mateix lloc d'on un missatger de Seur se'ls va endur per error fa vuit mesos. 

 

Basolí n'ha donat alguns detalls al podcast del fotògraf Jota Barros, en què ha explicat que la recerca va ser "molt intensa" i que "va ser molt frustrant" el procés d'intentar contactar sense èxit amb algú d'Amazon que li donés una resposta. Amb tot, ha revelat que en el procés de recerca va arribar a parlar amb algunes persones de la companyia que la van ajudar.


Un projecte artístic sense revelar els rodets

Quan va recuperar la capsa, la fotògrafa ja havia començat un projecte professional al voltant d'aquesta història. El paquet contenia 16 rodets, 10 d'ella i 6 del seu company, de les fotografies de l'estiu. Imatges personals que no descartava incloure en algun projecte professional.

El projecte consisteix en què altres artistes fessin una reinterpretació d'aquelles imatges perdudes i espera veure la llum el 2025. I ara, amb el projecte ja engegat, ha decidit no revelar els rodets, sinó exposar la capsa juntament amb el treball dels artistes. 

La imatge que Basolí ha penjat a les xarxes després de recuperar el paquet
La imatge que Basolí ha penjat a les xarxes després de recuperar el paquet (@LurdesBasolí)

La confusió: un paquet per l'altre

Com va ser possible que, si el destinatari era un altre, la capsa anés a parar al gran magatzem logístic que Amazon té a San Fernando de Henares?

El cas és que Basolí és artista resident al centre de creació Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. Com que treballa a l'espai de coworking, va deixar el paquet amb els rodets a la recepció perquè un missatger els dugués al seu destinatari: el laboratori on havien de ser revelats.

Però, alhora, una companya seva va deixar a la mateixa recepció un paquet que contenia una funda de mòbil que havia comprat a Amazon, però que volia retornar. I, per error, el missatger va agafar la capsa dels rodets en comptes de la funda del mòbil. El resultat va ser que els rodets van anar a parar al centre logístic Mad 4 d'Amazon, que té l'extensió de cinc camps de futbol.

El centre logístic d'Amazon a San Fernando de Henares, en una imatge d'arxiu
El centre logístic d'Amazon a San Fernando de Henares, en una imatge d'arxiu (Laura Fíguls / ACN)

Lurdes Rodríguez Basolí va començar a moure cel i terra per intentar recuperar els paquets i va decidir-se a denunciar el cas a les xarxes socials després que alguns treballadors d'atenció al client d'Amazon li diguessin que el més probable és que el seu paquet hagués acabat al punt de destrucció de mercaderies.

Fa uns anys, la BBC ja va fer un treball d'investigació que revelava que la multinacional destrueix centenars de milers de productes nous perquè els surt econòmicament més a compte que reaprofitar-los. I el temor de Basolí era precisament aquest:

"Sentia que aquella caixeta plena de vida i de llum havia arribat a un forat negre i difícilment podia sortir-ne"

La capsa, finalment, ha sortit del forat negre, però les fotografies que conté no veuran encara la llum.

 

ARXIVAT A:
Fotografia Amazon
Anar al contingut