Els joves interns al centre de justícia juvenil de Montilivi escoltant la xerrada amb les jugadores del Girona FC
Els joves interns al centre de justícia juvenil de Montilivi escoltant la xerrada amb les jugadores del Girona FC

8-M al centre de justícia juvenil de Montilivi: trencant estereotips de gènere amb les futbolistes del Girona FC

Actualitzat

ACN Girona - Creieu que en un futur les dones tindran el mateix reconeixement que els homes al futbol? Què en penseu de les diferències salarials? Es pot compaginar esport d'elit i vida familiar? Són algunes preguntes que els nois del centre de justícia juvenil de Montilivi han fet a les jugadores del Girona FC. Amb l'objectiu de trencar estereotips coincidint amb el 8-M, els interns han participat en una xerrada amb tres de les futbolistes. S'han interessat per la seva trajectòria i per l'esforç de fer-se un lloc en un esport encara massa masculinitzat. "Hi hauria d'haver més igualtat", admet un dels nois. "Sincerament, et fa pensar", afegeix un altre. Al final, unes i altres fent tocs de pilota al pati és també el reflex de trencar sostres de vidre.

Al passadís d'entrada del centre hi ha dos murals amb frases i dibuixos sobre el 8-M. Un d'ells, amb les siluetes de les mans dels joves dibuixant una flor. I en un racó de l'aula que dona al pati, on hi fan classe, també hi ha dibuixos i frases amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Els han fet els dotze menors que compleixen mesures judicials al centre de Montilivi (en règim obert, semiobert o tancat).

Avui, amb motiu del 8-M, els joves s'han apropat al món del futbol femení, un esport encara massa masculinitzat. Ho han fet amb testimonis de primera mà, perquè els interns han mantingut una xerrada amb tres de les jugadores de l'equip preferent del Girona FC: l'Alba Inglès, la Paula Lloret -una de les capitanes- i la Laia Jiménez.

Les tres jugadores, que tenen entre 19 i 23 anys, han explicat als joves del centre com és el seu dia a dia i què les va motivar a jugar a futbol. També, si en els seus inicis van haver de fer-ho amb nois o ja van poder entrenar directament amb un equip femení. La xerrada, i les preguntes finals que els han fet els interns -entre les quals, què van pensar sobre el petó de Rubiales- ha servit per posar en relleu que, per sort, s'han trencat molts estereotips; però que malauradament, amb el futbol femení encara queda camí per recórrer.

"Quan era petita els meus referents al futbol eren homes; ara això ha canviat, però en cap cas ens trobem en igualtat de condicions", diu Lloret. Entre els sostres de vidre que cal trencar hi ha, sobretot, el de poder-se professionalitzar. Actualment, tot i que el femení del Girona FC està a la màxima categoria catalana, cap d'elles cobra.

"El nostre gran objectiu seria viure del futbol", desitja Jiménez, al seu torn, dient que "no és tan sols feina d'un equip, sinó de totes les jugadores". "Poder jugar al futbol femení, i ser on som, és un orgull per a nosaltres; tant de bo segueixi creixent, perquè també treballem per a les noves generacions", hi afegeix Inglès.

"Sincerament, et fa pensar"

Després de la xerrada, els interns del centre de Montilivi han regalat unes roses tèxtils de color lila a les tres jugadores. Les acompanyava un targetó, on hi havia un llaç dibuixat i la frase: "Tu ets única! Feliç Dia de les Dones. Gràcies per compartir-lo". Les tres futbolistes, al seu torn, han signat pòsters de l'equip per als nois.

Un dels menors agraeix l'experiència i creu que "és una xerrada que tothom hauria de tenir" per trencar estereotips de gènere. "Entenc que un jugador professional d'un primer equip cobri molts diners; però no veig bé que, quan es tracti d'una jugadora, no hi hagi igualtat", explica.

"Allò important és fer el que t'agrada, independentment del gènere", diu al seu torn un altre dels joves. Explica que al centre de justícia juvenil, amb motiu del 25-N i del 8-M, han treballat conceptes com la violència de gènere i la igualtat. "Sincerament, et fa pensar; perquè no és veritat que, pel fet de ser dona, es tinguin limitacions", diu.

Després de la xerrada, alguns dels interns han compartit una estona de futbol amb les tres jugadores. Al centre del pati, unes i altres han anat fent tocs amb una pilota. I d'aquesta visita, els joves que s'estan al centre de justícia juvenil de Montilivi també n'han rebut una invitació: a aquells a qui se'ls doni permís, podran anar a veure un partit del femení del Girona.

"Reflexionar i sensibilitzar"

La directora general de Justícia Juvenil, Gisela Torns, subratlla que dies com el 8-M permeten "parlar, reflexionar i sensibilitzar" sobre la igualtat entre homes i dones i la no-discriminació. Dins aquest àmbit, precisament, el Departament va engegar l'any 2018 un pla específic, que ha permès formar més de 500 professionals per "dur a terme aquesta mirada transformadora dins el sistema de la justícia juvenil". "L'objectiu és poder plantejar una visió que s'allunyi de la cultura heretada que hi ha al carrer i ens ajudi a trencar els estereotips de gènere", conclou Torns.

Anar al contingut