Tunde Onakoya ha estat més de 58 hores fent partides d'escacs a Times Square (EFE/Alicia Sánchez)

58 hores jugant als escacs a Times Square: un rècord Guinness pels infants de Nigèria

Tunde Onakoya, fundador de l'ONG nigeriana Chess in Slums, vol recaptar un milió d'euros amb aquesta iniciativa

De matinada, va estar a punt de plegar, de rendir-se. Feia moltes hores que estava despert, tantes que ja era la segona nit que no dormia i, per uns moments, va pensar a abandonar i anar-se'n al llit. 

Per sort, l'escalf dels seus compatriotes, arribats d'arreu del món, que l'animaven amb crits i càntics, van ajudar-lo a seguir fins a aconseguir batre un rècord Guinness.

Shawn Martinez, campió d'escacs nord-americà, ha ajudat Onakoya a batre el rècord Guinness (EFE/Alicia Sánchez)

Parlem de Tunde Onakoya, un nigerià de 29 anys, campió d'escacs i activista a favor de l'educació infantil, que ha estat jugant a escacs durant més de 58 hores seguides a Times Square, un dels espais urbans més coneguts de Nova York, on conflueixen Broadway, la Setena avinguda i el carrer 42.


Una bona causa

Va començar dimecres al migdia i la recompensa als seus esforços va arribar divendres, passades les deu de la nit. "És molt emocionant, és massa, no tinc paraules, però sé que he aconseguit una cosa increïble", ha declarat a l'agència AFP. 

I és que Onakoya tenia un motiu de pes per batre el rècord Guinness: no l'empenyia l'ambició d'aparèixer al conegut llibre que cada any renova edició amb noves fites, sinó recaptar un milió d'euros per als infants desafavorits del seu país, on l'any 2018 va fundar l'ONG Chess in Slums (Escacs en Barris Marginals) a Ikodoru, un barri pobre als afores de Lagos, la capital, una megalòpoli de més de 15 milions d'habitants.

L'objectiu de l'ONG és oferir educació i oportunitats a joves que sovint no van a classe perquè treballen per ajudar la família.

Les partides d'Onakoya i Martinez es podien seguir en directe per la xarxa (EFE/Alicia Sánchez)

Es calcula que a Nigèria, coneguda com "el gegant d'Àfrica", que té més de 218 milions d'habitants, hi ha més de 10 milions d'infants sense escolaritzar.

Onakoya, molt conegut al seu país, no ha batut el rècord en solitari, perquè les condicions de l'organització Guinness World Record indiquen que qui vulgui fer-ho ha de tenir el mateix contrincant tota l'estona. 

Qui l'ha ajudat ha estat Shawn Martinez, un campió d'escacs nord-americà. 


Conversa i ball per mantenir-se despert

Per cada hora jugada, feien una pausa de 5 minuts, que Onakoya de vegades aprofitava per conversar amb nigerians i novaiorquesos que mentre feien les partides els animaven amb crits i aplaudiments. Tot plegat, mentre sonaven músiques africanes, que alguna vegada l'han animat a ballar amb els presents.

A mesura que passaven les hores, el suport presencial ha anat creixent, i també online. Des de Nigèria, molts compatriotes d'Onakoya seguien la iniciativa en directe a través de Twitch, una aplicació de streaming.

En les primeres vint hores s'havien recaptat 22.000 dòlars, segons va informar el mànager d'Onakoya.


Felicitacions presidencials

El nigerià i el seu adversari americà han superat amb escreix l'anterior rècord, establert fa sis per dos noruecs, Hallvard Haug Flateb i Sjur Ferkingstad, que van estar jugant 56 hores, 9 minuts i 37 segons.


Molt conegut a Nigèria, a Onakoya l'ha felicitat el president del seu país, Bola Ahmed Tinubu, que ha lloat el seu talent. 

"Onakoya ha demostrat que té un talent habitual entre els joves nigerians, l'audàcia d'aconseguir fer canvis per millorar les coses, desafiar l'impossible i proposar innovacions i solucions per als reptes del país, fins i tot en els racons més desafavorits", ha escrit a X.

ARXIVAT A:
Àfrica
Anar al contingut