Als gossos els havien retallat les orelles i la cua sense cap raó mèdica que ho justifiqués (Guàrdia Civil)

58 detinguts per tallar orelles i cues a un miler de gossos de caça a Andalusia

Els propietaris havien mutilat els animals amb connivència amb un veterinari de Jaén que en falsejava les cartilles sanitàries

La Guàrdia Civil ha detingut 58 persones a Granada, Jaén, Sevilla, Còrdova, Almeria i Màlaga acusades de maltractament animal, falsedat documental i intrusisme professional per haver mutilat més d'un miler de gossos de caça. Ho feien en connivència amb un veterinari de Jaén, que firmava les cartilles sanitàries dels gossos com si hi hagués una raó "funcional" per a la mutilació que els feien, sense haver vist mai els animals ni justificar les causes de l'operació.

Els agents van inspeccionar més de 2.000 gossos, i en 1.111 casos els havien retallat les orelles i la cua, una pràctica prohibida tant per la llei de protecció dels animals d'Andalusia del 2018 com per la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals aprovada pel Congrés al març.

Entre les irregularitats detectades pel Seprona en aquesta operació, anomenada "Raviches-Severed Ear", destaquen les incoherències reflectides a les targetes sanitàries dels animals. Per exemple, no coincidien les dates de les intervencions quirúrgiques amb les cicatrius que tenien els gossos --alguns dels quals cadells-- o les instal·lacions del veterinari que firmava les intervencions, que no complien les mínimes garanties per fer aquest tipus d'operacions.

Guàrdia Civil
Tots els animals tenien fitxes falsificades, firmades per un veterinari de Jaén (Guàrdia Civil)


Només es pot fer si està justificat per motius mèdics

La mutilació d'orelles i cues en gossos de caça era una pràctica tradicional que feien els propietaris d'aquests animals per evitar que topessin amb arbustos durant les caceres, però que està totalment prohibida tant a Espanya com a la Unió Europea si és per motius estètics o sense cap mena d'utilitat per al benestar dels animals.

La mutilació de qualsevol òrgan o part d'un animal ha d'estar justificada per raons mèdiques i ha d'anar acompanyada d'un informe clínic veterinari. En aquests casos, a les fitxes sanitàries dels animals hi posava "tall d'orelles i cua per funcionalitat sota anestèsia".

Els animals tenien fitxes mèdiques on constava la retallada d'orelles i cua, però cap informe veterinari que en justifiqués la raó (Guàrdia Civil)

El delicte de maltractament animal amb lesions està castigat amb penes de fins a 18 mesos de presó o multes de fins a 12 mesos. En tots els casos, també s'estableix una pena d'inhabilitació per tinença, professió, ofici o comerç que tingui a veure amb els animals. A més, si queda provat que hi ha agreujants, les penes podrien superar els dos anys de presó.

El maltractament animal comporta multes i penes de fins a 18 mesos de presó (Guàrdia Civil)

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalAndalusia
Anar al contingut