Un equip mèdic de l'Hospital Germans Trias atén un pacient amb càncer de pròstata  (Hospital Germans Trias)
Un equip mèdic de l'Hospital Germans Trias atén un pacient amb càncer de pròstata (Hospital Germans Trias)

38.000 càncers cada any: els de mama i pròstata, els més comuns

Segons dades de Salut, 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran un càncer en algun moment de la seva vida

RedaccióActualitzat

1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran un càncer en algun moment de la seva vida. Una malaltia, però, que cada cop té més supervivència. Són les dades que estima el Departament de Salut en el Dia Mundial contra el Càncer. A Catalunya, apareixen al voltant de 38.000 casos de càncer cada any, segons dades del Pla director d'oncologia.

Les dades d'incidència de càncer a Catalunya de l'any 2022 constaten que n'hi ha més entre els homes, amb 21.285 casos. El càncer de pròstata és el més comú, amb el 21% dels casos (4.470). Segueix el càncer de còlon, recte i anus, amb 3.830 casos, el 18% del total.

L'any passat hi va haver menys incidència entre les dones, amb 16.451 càncers. El de mama és el més comú, amb 4.722 casos, el 29% del total. El segueix el càncer de còlon, recte i anus, amb 2.850 casos, el 17% del total.

Si ens fixem en les xifres globals, el tercer càncer més habitual és el de tràquea, bronquis i pulmó, amb 4.121 casos entre homes i dones.

Supervivència a Catalunya

Davant unes xifres que espanten, una bona notícia: cada cop hi ha més supervivència.

Les estimacions més recents de la supervivència al càncer als 5 anys mostren que les dones superen la malaltia en el 64% dels casos i els homes, en el 56,2%.

Els tumors amb més bona supervivència en dones són el càncer de mama (89,7%) i el de tiroide (89,1%), mentre que en els homes són el càncer de testicle (97,9%) i el de pròstata (91,8%).

El càncer de mama és el més habitual en dones, però també el que té major supervivència
El càncer de mama és el més habitual en dones, però també el que té més supervivència (Europa Press)

La supervivència del càncer colorectal, tumor més freqüent si s'agrupen homes i dones, és aproximadament del 60%.

Globalment, el tumor més agressiu és el de pàncrees, amb una supervivència inferior al 10%.

El pla director d'oncologia 2022 - 2026 preveu que el nombre de casos de càncer a Catalunya passarà de 20.611 homes el 2015 a 21.743 casos el 2025, mentre que en les dones el nombre de casos incidents passarà de 15.437 casos el 2015 a 17.268 casos el 2025. Això suposarà un creixement entre períodes del 5,5% en els homes i de l'11,9% en les dones.

Oncologia de precisió

Una de les lluites per millorar la supervivència del càncer passa per l'oncologia de precisió. Es tracta de millorar l'estudi de diagnòstic i pronòstic dels tumors per trobar alteracions genètiques que puguin permetre un tractament individualitzat per cada pacient.

Durant l'any 2022, un total de 10.127 pacients amb càncer s'han beneficiat de la determinació genètica per panels dins del Programa d'Oncologia de Precisió de Catalunya. Entre el 35% i 40% dels pacients estudiats s'ha identificat amb un marcador específic pel qual es podrà adaptar el seu diagnòstic o tractament.

Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori
Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron treballant al laboratori (ACN/Laura Fíguls)

L'oncologia de precisió forma part de la cartera de serveis del Sistema de Salut de Catalunya des de l'any 2021.

El que fan és estudiar quatre panels d'alteracions moleculars: els tumors sòlids, en què els més rellevants són els càncers de pulmó, còlon, mama i ovari; els hematooncològics, com ara leucèmies, limfomes o mielomes; els tumors pediàtrics, tots aquells relacionats amb infants, i els tumors amb predisposició hereditària.

Després, s'apliquen teràpies avançades com les cel·lulars (amb cèl·lules vives) i les gèniques (amb fragments biològics de DNA o d'RNA).


Nou centre de teràpies avançades

Salut estrenarà aquest mes de febrer el Centre de Teràpies Avançades, que ha de servir com a infraestructura clau per garantir la generació de les biotecnologies que fan possibles les teràpies cel·lulars i gèniques.

La previsió de finançament del Centre de Teràpies Avançades a tres anys és de 60 milions d'euros, a raó de 20 milions d'euros l'any entre els recursos assistencials i les ajudes a la recerca.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut