3.000 mossos més fins al 2030: acord amb l'Estat per transferir 1.600 milions al cos

Era un dels compromisos establerts a l'acord d'investidura d'ERC amb el PSOE i s'ha formalitzat en una reunió de la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals

RedaccióActualitzat

24 hores abans de la trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez a Palau de la Generalitat, tots dos governs han tancat aquest dimecres una aportació de 1.600 milions d'euros als Mossos d'Esquadra.

Era un dels acords d'investidura de Sánchez entre el PSOE i ERC, i s'ha formalitzat en una reunió telemàtica de la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals entre representants del govern espanyol i del de la Generalitat.

En concret, són 1.600 milions d'euros fins a l'any 2030, dels quals 93,5 s'abonaran l'any que ve, cosa que permetrà el desplegament progressiu des dels 18.544 agents, certificats el 2021 per la Junta de Seguretat, fins a superar els 22.000 efectius l'any 2030.

Per tant, es preveu un creixement d'uns 3.000 agents fins llavors, fruit d'un acord que la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha valorat molt positivament al Parlament de Catalunya:

"Amb aquesta mesura, veiem com comencen a fer-se tangibles els acords d'investidura assolits entre ERC i el PSOE, uns acords centrats en la millora del finançament i de les condicions de vida."

A més a més, a la comissió també s'ha informat de l'acord del grup de treball per valorar l'equiparació, pel que fa a la jubilació anticipada, de les condicions dels Mossos d'Esquadra i les dels cossos de seguretat de l'Estat.

L'Estat transferirà anualment a la Generalitat un import per finançar aquest concepte, que se situa al voltant dels 46 milions d'euros cada any.

El segon annex de l'acord entre el PSOE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez que es va tancar el 2 de novembre establia que el cos de Mossos passaria d'una ràtio de 2,36 agents per 1.000 habitants a una de 2,628.

Les xifres que es van posar en l'acord és que això implicaria passar de 18.267 agents a 22.006 entre el 2024 i el 2030, és a dir, 3.739 agents més.

En tot cas, el pressupost de 1.600 milions formalitzat aquest dimecres permet l'ampliació del cos policial, ampliació acordada fa dos anys però que fins ara no ha tingut una provisió pressupostària que la fes possible.

Graduació d'una promoció de Mossos d'Esquadra, l'any 2019 (Europa Press/David Zorrakino)
Graduació d'una promoció de Mossos d'Esquadra l'any 2019 (Europa Press/David Zorrakino)

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraInvestiduraPSOEERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut