La imatge colpidora del nen mort a la platja de Bodrun
La imatge colpidora del nen mort a la platja de Bodrun

Tres anys de l'Aylan i continua el drama al Mediterrani: hi han mort almenys 640 nens més

318 migrants han mort aquest any mentre intentaven arribar a Espanya, el triple que en el mateix període del 2017

RedaccióActualitzat

Les imatges del nen sirià de tres anys Aylan Kurdi, ofegat en una platja de Turquia, van fer la volta al món. Tres anys després d'aquelles imatges colpidores, almenys 640 infants més han mort al Mediterrani quan intentaven arribar a les costes europees, segons dades de Save The Children. I coincidint amb el tercer aniversari d'aquell fet, l'ACNUR assenyala que en els primers set mesos d'aquest any hi han mort més migrants que en el mateix període del 2017.

Segons l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, la ruta entre Líbia i Itàlia continua sent la més letal, amb un migrant mort per cada 18 que van arribar a Europa entre el gener i el juliol passats, davant d'un mort per cada 42 dels mateixos mesos del 2017.

Aquest any, Espanya ha rebut el 42% de totes les arribades. I concretament aquest mes d'agost, hi han arribat per via marítima més del doble de migrants que a Grècia i més de quatre vegades més que a Itàlia.

I en aquests set primers mesos, 318 migrants han mort o han desaparegut al mar quan intentaven arribar a Espanya, una xifra que gairebé triplica la del mateix període de l'any passat, que va ser de 113 víctimes.

 

 

Des de Save The Children s'adverteix que els nens i nenes refugiats, especialment els que viatgen sols, són els més vulnerables en aquests desplaçaments per mai i terra, davant del risc de patir explotació, violència i tràfic de persones.

Aylan en la memòria

Tothom recorda la imatge de l'Aylan mort a la platja de Bodrun, però la història es repeteix pràcticament cada dia. La tia del nen, Aylan Kurdi, explica què va passar fa tres anys, quan el petit va aparèixer a la costa turca:

"Vaig decidir donar diners al meu germà per pagar el traficant, i aquesta és la culpa que m'emportaré a la tomba. Perquè els vaig donar els diners per... Però estaven desesperats, com milers de persones, no només la meva família."

Tima Kurdi ha creat una fundació d'ajuda als refugiats a Londres, on viu, i hi dedicarà els guanys d'aquest llibre que va presentar fa dues setmanes: "El nen a la platja", un al·legat contra la guerra a Síria i per fer comprendre el drama dels refugiats.

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut