28M Balears: cares noves, tercer escenari i lluita contra l'abstenció

Els cartells electorals per a les eleccions del 28 de maig a les Balears estan plens de cares noves

Enllaç a altres textos de l'autor Caterina Karmany Jaume

Caterina Karmany Jaume

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a les Balears

@CaterinaKarmany

Els partits de les Balears han confeccionat les llistes per lluitar contra l'abstenció. Hem de tenir en compte que, a les Illes, en les eleccions autonòmiques vota poc més de la meitat de la població, deu punts per sota de la mitjana estatal.

Segons el politòleg de Passes Perdudes, Guillermo Bezzina, això és deu al desarrelament donat el model turístic imperant: "Molta població vinguda de fora que tampoc no se sent d'aquí i també un segon punt: la baixa formació." Habitualment aquest percentatge d'habitants sol voltar l'esquerra, però el PP s'està arromangant per fer-los anar a les urnes, i és que saben que, qui es farà amb una part més gran dels indecisos, pot tenir la clau d'unes eleccions més que ajustades.

El 28M no només hi ha el govern Balear en joc sinó el consell insular i els ajuntaments
El 28M no només hi ha el govern Balear en joc sinó el consell insular i els ajuntaments (CCMA)

Les enquestes, a més, no donen la victòria al bloc de l'esquerra ni al de la dreta sinó que cada vegada guanya força un tercer escenari, que recordaria la dinàmica de fa més d'una dècada: la clau de volta la podria tenir el PI, hereu d'Unió Mallorquina, amb els tres escons que els atorguen els sondejos. Segons Bezzina, qui s'emporti el PI al sac, obtindrà la majoria i això serà una negociació a tots els nivells perquè recordem que no només hi ha el govern Balear en joc sinó el consell insular i els ajuntaments, per tant, si és dona el cas, serà una negociació que afectarà totes les institucions.

Com sempre, uns i altres rebutgen parlar de pactes i s'han concentrat en unes llistes ben diferenciades. Francina Armengol és de les poques que repeteix. Vol aprofitar l'estirada que dona la presidència i de fet farà una campanya presidencialista, cosa nova a les Balears, però els cartells estan plens de cares noves. Lluís Apesteguia, batlle de Deià, encapçala la llista de Més, la diputada al Congrés de Podem, Antònia Jover, la morada i el mateix passa amb Marga Prohens, amb escó a Madrid, pel PP. Tots ells intentaran jugar la carta de la renovació. De fet, no s'ha vist mai que un govern d'esquerres repeteixi tres vegades.

Habitatge i turisme seran els temes estrella. La problemàtica tant de la compra com del lloguer de pisos és un dels principals problemes de les Balears i l'abordaran tots, encara que des d'òptiques diferents, és clar.

L'accés a l'habitatge serà un dels temes centrals de campanya a les Balears
L'accés a l'habitatge serà un dels temes centrals de campanya a les Balears (CCMA)

Mentre que els morats volen limitar la compra de segones residències a estrangers, el PSOE es fixa en els grans tenidors i el PP parla d'incentius fiscals als propietaris perquè lloguin. La pressió damunt del territori i el turisme serà l'altre tema estrella. Fins i tot el PP admet que la massificació és un problema és clar que les propostes també són dispars. I llavors hi haurà els cavalls de batalla de cada partit: la llengua per a Més i Vox, amb posicions que estan als antípodes, educació i sanitat per als socialistes, la fiscalitat per als populars o el retorn de Marivent al poble, de Podem.

Entrada al palau de Marivent
Entrada al palau de Marivent (CCMA)

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatgeIlles BalearsEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut