El papa Francesc oficiant la cerimònia de canonització de Joan XXIII i Joan Pau II. (Foto: Reuters)
El papa Francesc oficiant la cerimònia de canonització de Joan XXIII i Joan Pau II. (Foto: Reuters)
Roma

26 dones enamorades de mossens demanen al papa el celibat voluntari

Actualitzat

Un grup de 26 dones enamorades de mossens ha escrit una carta al papa Francesc per demanar-li una revisió de la disciplina del celibat. Les dones diuen que han viscut o viuen una relació sentimental amb un sacerdot i que voldrien fer-ho sense ocultar-se, segons publica el diari italià "La Stampa". Per això, sol·liciten al pontífex que el celibat passi a ser voluntari.

La Santa Seu no ha fet cap comentari sobre aquesta informació publicada durant el passat cap de setmana pel suplement especialitzat en informació vaticana "Vatican Insider", que pertany a aquest rotatiu torinès.

L'escrit que ha publicat el diari diu:

"Som un grup de dones que escriu per trencar el mur del silenci i de la indiferència amb què ens topem cada dia. Cadascuna de nosaltres manté, ha mantingut o voldria mantenir una relació sentimental amb un sacerdot".

Les signants lamenten que les alternatives a la situació que pateixen són "o l'abandonament del sacerdoci ( per part de les seves parelles) o la perpetuació d'una relació amorosa en secret".

"El servei a Jesús i a la comunitat seria exercit amb més força per un sacerdot que conjuga el sacerdoci amb la vida conjugal", assenyala la missiva.

Cal recordar que a l'Església catòlica de ritu llatí, el celibat eclesiàstic, és a dir, la renúncia al matrimoni i la promesa de castedat, és obligatori per als sacerdots des del 1139, quan es va promulgar amb el II Concili de Laterà. No ho és, per contra, en les Esglésies catòliques de ritu oriental.

El papa Francesc encara no s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió des que és pontífex. Qui sí que es va mostrar contundent sobre el paper del celibat a l'Església romana va ser el seu antecessor, Benet XVI. Ratzinger, de qui se sap que en la seva joventut va tenir dubtes sobre aquesta disciplina, va arribar a defensar el "valor sagrat" del celibat, encara que va reconèixer que no es tractava d'un "dogma".

Anar al contingut