24% de fumadors a Catalunya, la xifra més baixa mai registrada

Encara moren cada dia a Catalunya 27 persones a causa del tabac

RedaccióActualitzat

La incidència del tabac continua baixant a Catalunya: el 2017 els fumadors representaven un 24% de la població, és a dir, 1.500.000 persones.

Encara és una xifra alta, però és la més baixa mai registrada. La majoria són fumadors diaris, el 21,7%, mentre els fumadors ocasionals són molts menys, un 2,3%.

Dones i joves fumen menys


La reducció més destacable és entre les dones: els últims anys s'havia estancat entre el 20% i el 21%, i el 2017 va baixar al 18,5%.

La franja d'edat de 14 a 18 anys també té una forta tendència a la baixa: els últims 13 anys, entre el 2004 i el 2016, el percentatge de fumadors ha passat del 20% al 9,2%.

La franja d'edat que fuma més és entre els 25 i els 34 anys, i es concentra en els homes amb estudis primaris o sense estudis.

27 morts diaris

El tabac, però, continua sent un problema sanitari de primer ordre: 27 persones moren cada dia a Catalunya a causa del tabac, set de les quals de malalties cardiovasculars.

Notícia relacionada: El vídeo del pulmó d'un fumador que s'ha fet viral

La incidència del tabac en aquestes malalties ha fet que el Dia Mundial contra el Tabac, que se celebrarà aquest dijous, hi estigui dedicat.

La intenció és insistir que fumar fa que les artèries acumulin greix i perdin elasticitat, cosa que triplica el risc d'infart o angina de pit.

Prevenció i ajuda a l'abandonament

Per evitar que augmenti el nombre de fumadors, l'Agència de Salut Pública té en marxa un programa anomenat "Classe sense fum", pel qual van passar l'any passat 4.000 estudiants d'ESO.

El sistema de salut també fomenta que els fumadors deixin de ser-ho: el 2017 van aconseguir deixar el tabac 66.000 persones, 44.000 en l'atenció primària i més de 10.000 als hospitals.

Prohibicions i més impostos


Però no es descarta augmentar les prohibicions per limitar que el tabac afecti els no fumadors.

Una enquesta realitzada amb motiu de la XIX Setmana sense Fum, ho avala: el 90% de fumadors està d'acord que no s'hauria de fumar als vehicles privats.

També el 66% de fumadors estaria d'acord que es prohibís fumar a l'aire lliure en recintes públics com estadis, piscines i centres comercials.

També l'augment del preu amb més impostos: més del 60% dels enquestats admetrien que el paquet de tabac costés 8 euros.

Notícia relacionada: El consum del tabac de cargolar es multiplica per 11 en només 8 anys

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut