Biescas

20 anys de la tragèdia del càmping Las Nieves, a Biescas

Una riuada d'aigua i fang va engolir el càmping la matinada del 7 d'agost del 1996 i va provocar la mort de 87 campistes i ferides a 180 persones

RedaccióActualitzat

Avui fa 20 anys d'una de les pitjors tragèdies viscudes en un càmping a l'estat espanyol. Va ser al càmping Las Nieves de Biescas, on 87 persones van morir en una riuada sobtada.

La matinada del 7 d'agost del 1996, una forta tempesta va omplir la conca del barranc d'Aràs, a Biescas, al Pirineu d'Osca. L'ingent volum d'aigua que baixava per un torrent de la muntanya en direcció al riu Gállego es va convertir en una allau que va acumular milers de tones de sediments, roques i arbres.

En pocs minuts es va originar una riuada de fang i aigua que es va endur tot el que va trobar al seu pas, incloent-hi el càmping Las Nieves i els 600 campistes que dormien en tendes de campanya i caravanes. Hi van morir 87 campistes de diferents nacionalitats i 180 persones van quedar ferides.

 

 

El desembre del 2005, l'Audiència Nacional va condemnar l'administració central i autonòmica a indemnitzar de forma solidària els familiars de 62 de les 87 víctimes amb un total d'11.265.987 euros, més de 1.800 milions de pessetes. La sentència, però, va eximir de responsabilitats els altres dos demandats: el director del càmping, Luis Bardají, i l'Ajuntament de Biescas.

Nova normativa de seguretat

El càmping Las Nieves, considerat de primera categoria, estava situat just a la llera del riu. Tot i que arran d'aquest accident es van endurir les normatives de seguretat, a Catalunya encara hi ha una trentena de càmpings als Pirineus situats en zones de risc d'inundabilitat parcial.

Els propietaris dels càmpings tenen temps per adequar-se a la nova normativa fins a l'estiu de l'any que ve. I si no s'han posat al dia, la Generalitat no descarta imposar-los sancions o fins i tot tancar-los.

 

 

Homenatge a les víctimes

El municipi de Biescas ha preparat un homenatge a les víctimes de la tragèdia i les seves famílies.

Al lloc on hi havia el càmping s'ha aixecat un memorial de record i s'hi ha fet una cerimònia; un homenatge que ha estat un moment de retrobada amb els veïns de Biescas, que es van bolcar amb les víctimes per ajudar-los en la catàstrofe.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut