Srebrenica

16 anys després de Srebrenica encara queden milers de víctimes per identificar

Tres camions avancen entre una multitud de gent a Potocari, una localitat propera a Srebrenica. De la mateixa manera que el nom de la ciutat sèrbia va indubtablement lligat als fets del 1995, també hi va el contingut que transporten els pesants vehicles.

Actualitzat
Es tracta dels 613 cossos identificats aquest any, que s'afegiran a una llista que ja supera les 5.000 persones. Un any més l'escena es repeteix: entre la multitud consternada hi ha mares, dones i germanes dels que van perdre la vida a Srebrenica aquell juliol del 95. Milers de vides sense nom ni sepultura que es van apagar fa 16 anys i que any rere any són recordades per la gent que s'aplega a Potocari.

La massacre de Srebrenica

La tragèdia va tenir lloc el juliol del 1995, a la regió de Srebrenica, quan les tropes sèrbies sota el control del general Ratko Mladic van començar a matar indiscriminadament els homes musulmans bosnians de la regió. Homes, ancians i nens van perdre la vida en una zona que es trobava sota el control i protecció de les Nacions Unides, representades per un destacament de 400 cascos blaus holandesos que havia abandonat la zona.

Després que les tropes de Mladic vam arribar a Srebrenica, el general serbi va demanar per trobar-se amb el cap dels cascos blaus a la regió, el coronel Thomas Karremans. En la trobada que va tenir lloc, el militar holandès va accedir a totes i cadascuna de les demandes de Mladic, i va permetre ser filmat bevent aiguardent amb els serbis i rebent regals d'aquests abans de partir amb tot el destacament. Les imatges que van passar a la posteritat són les de joves soldats holandesos ballant i rient, celebrant que per fi tornaven a casa. Mentrestant, a Srebrenica prop de 8.000 persones perdien la vida.

Més de 3.000 cadàvers per identificar

Tot i els titànics esforços emprats per identificar els cossos trobats a les fosses comunes als voltants de Srebrenica, encara queden moltes víctimes per identificar.

Un laboratori forense a Tuzla acull un dels arxius més macabres dels quals es té notícia. S'hi amunteguen milers de sacs amb les despulles dels musulmans assassinats a Srebrenica per les tropes sèrbies.

Emina Kurtalic, portaveu del laboratori, explica: "De moment, tenim unes 3.000 bosses en aquest mortuori, però no es tracta de 3.000 persones. Aquests són simplement casos que seran reidentificats com a individus. En aquest projecte realitzem identificacions basant-nos en anàlisis d'ADN, isolant l'ADN extret de l'os i emparellant-lo amb l'ADN extret de les mostres de sang dels familiars."

El procés és extremament lent però acaba permetent que aquells ossos sense nom s'afegeixin als del camió que l'any que ve tornarà a Potocari. De moment, 5.163 cossos ja han estat identificats i enterrats a Potocari, però la llista encara té espais en blanc per omplir.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut