Catalunya migdia

15 anys de bitcoin: de la desconfiança inicial a l'acceptació de grans empreses

Tot i ser inestable i generar desconfiança, la moneda digital ha multiplicat el seu valor i representa un negoci multimilionari a escala mundial

Enllaç a altres textos de l'autor

Carme Montero

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Aquest dimecres fa 15 anys que es van posar en marxa els primers bitcoins. La moneda digital va néixer el 3 de gener del 2009 de la mà de la tecnologia blockchain. Durant aquest temps, un bitcoin ha passat de tenir un valor irrisori a costar 45.000 dòlars avui dia, i s'ha arribat a un volum de mercat mundial de 800.000 milions de dòlars.

El seu creador, conegut amb el pseudònim de Satoshi Nakamoto, va idear una xarxa basada en una moneda digital transferida de forma segura, privada i descentralitzada que verifiquen els mateixos usuaris. És a dir, que no pot ser controlada per organismes, ni institucions financeres o bancàries. 
 

Desconfiança inicial

La xarxa ha passat del menyspreu del primer moment --la qualificaven d'estafa o que podria servir per blanquejar capitals-- a l'acceptació d'empreses com Microsoft, Starbucks o Booking, que la utilitzen com a mitjà de pagament.

Diverses empreses han adoptat el bitcoin com a mitjà de pagament

Una de les principals característiques és la seva altíssima volatilitat. El seu valor puja i baixa com una muntanya russa. Però, tot i això, és segura i fiable, segons el director d'Operacions del Centre Blockchain Catalunya, Albert d'Anta:

"Si participes de bitcoin, saps que t'exposes a aquesta volatilitat. Per si sol, no es pot dir que bitcoin sigui un frau. És una tecnologia de codi obert que tu pots comprovar i decidir si vols participar-hi o no, però mai pot ser un frau, perquè no és un engany."

El bitcoin també pot ser un actiu d'inversió que fan servir milions d'usuaris, entre els quals Albert Lahoz, que hi va començar a invertir el 2018. És molt conscient de la volatilitat de la moneda digital i, de fet, en alguna ocasió ha arribat a multiplicar per 5 el capital invertit.

No hi ha perdut la confiança, ni en els moments en què el sistema ha tingut alts i baixos. "Durant les grans caigudes mai he baixat i sempre he estat en benefici. No he fet cas del que deien, he fet les meves previsions i he seguit creient en aquesta moneda", apunta.


La primera de moltes criptomonedes

Bitcoin és la primera moneda digital, però al llarg d'aquests anys han aparegut un miler de criptomonedes. En paral·lel també han nascut diverses plataformes d'intermediació, algunes de les quals han fet fallida, com el cas sonat d'FTX el novembre del 2022.

La plataforma FTX va fer fallida l'any 2022. (Reuters/Dado Ruvic)

Ara els inversors han recuperat la confiança en el bitcoin, entre altres factors per l'esperada baixada de tipus d'interès als Estats Units, cosa que afavoreix aquests actius, com també pel convenciment que l'aprovació d'instruments reglats per a la inversió en aquests productes en pugui disparar la cotització.

ARXIVAT A:
BitcoinCriptomonedes
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut