1.447 euros: el sou mínim per arribar a final de mes a l'àrea metropolitana de Barcelona

L'Autoritat Metropolitana de Barcelona calcula que el cost mitjà de la vida en aquesta zona s'ha apujat un 38% de mitjana en els últims 6 anys

Actualitzat

Un estudi ha calculat quin sou cal per poder viure amb les necessitats bàsiques cobertes a l'àrea metropolitana de Barcelona. Arriba a la conclusió que fa falta cobrar, com a mínim, 1.447 euros al mes.

Si es compara amb els càlculs de l'any passat, són 100 euros més. La xifra ha pujat sobretot per la inflació i la capacitat d'estalvi de les famílies cada cop es redueix més. 

L'informe l'ha elaborat l'Autoritat Metropolitana i arriba a una conclusió ben palpable: arribar a finals de mes és complicat per a moltes famílies.

Montserrat Ballarín, vicepresidenta de desenvolupament social i econòmic de l'AMB, ha explicat a TV3:

"Continuem en una situació complicada. El pes de l'habitatge sobre el salari de referència és molt elevat. A l'hora d'aplicar polítiques o d'establir el Salari Mínin Interprofessional caldria tenir en compte el cost de la vida en diferents territoris."

Barcelona, la més cara

L'estudi distingeix entre viure Barcelona, on tot és més car, i la resta de municipis de l'àrea metropolitana.

A la capital, el salari de referència s'enfila fins als 1.550 euros. Al conjunt de municipis, els sous que es calculen per poder viure dignament van des dels 900 euros per persona en una llar on 3 adults treballen, als 2.450 que necessitaria una persona sola amb fills a càrrec. 

Afegir fills al còmput, previsiblement, encareix el cost de la vida. Per cobrir les necessitats bàsiques, una família amb dos fills hauria de cobrar sous de 1.681 euros de mitjana en tota aquesta zona.

Els nuclis familiars amb infants són els que necessiten més ingressos per viure dignament (Àlex Losada/CC BY-NC-ND 4.0)

L'estil de vida més car és el d'una persona sola amb fills, que necessita 2.453 euros mensuals només per a despeses bàsiques. El següent és el d'una persona que viu sola. Li fan falta, com a mínim, 1.596 euros al mes. 
 


Totes aquestes dades són les mitjanes que calcula l'AMB. Si es focalitzen en la capital catalana, encara es disparen fins a un 14,62% més. 


Alimentació, subministraments i habitatge

Omplir el cistell de la compra i pagar les factures de llum i gas és molt més car des de l'any passat, quan va començar la guerra d'Ucraïna

Alimentació i subministraments representen una tercera part del pressupost que necessita una família de Barcelona i rodalia per viure dignament segons l'estudi i una altra tercera part es destina a pagar el lloguer o la hipoteca. 

L'estudi conclou que fer la compra mensual va ser 92,5 euros més car el 2022 que el 2021 i que un ciutadà mitjà es va gastar mensualment 41,5 euros més en energia.

A tot plegat, s'hi ha de sumar l'increment notable dels preus de l'habitatge. Si es compten aquestes tres despeses bàsiques d'habitatge, alimentació, despeses de la llar i transport, es gasta el 70% del sou, com a mínim.

Quedarien uns 434 euros al mes, de mitjana, per fer front a despeses sobrevingudes, comprar roba o gastar en oci.

 

 

Els autors del treball diuen que és evident que molta gent, malgrat que té feina, no cobra prou diners per poder mantenir-se, ni tampoc la resta de persones que puguin formar part del nucli familiar.

La situació ha empitjorat respecte al 2016, quan l'AMB va començar aquesta estadística. Comparat amb ara, la vida era un 38% més barata.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaHabitatgeIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut