14 dones assassinades a Catalunya el 2023, un dels pitjors anys de l'última dècada

La majoria de les víctimes tenien menys de 40 anys i en molts casos les administracions no havien detectat que hi hagués situacions de violència

RedaccióActualitzat

Ruth, Eli, Sandra, Arantxa, Lida, Francy, Kirsty, Carla, Elena, Ana, Rosa Maria, Laura, Irene i Beatriz són els noms de les 14 dones assassinades aquest any a Catalunya, 13 en l'àmbit de la parella o exparella i una en l'àmbit familiar. Això suposa dos assassinats més que durant tot l'any passat.

A aquesta xifra, podria sumar-se un nou assassinat aquest 30 de desembre a Barcelona que la policia investiga com a crim masclista. Si es confirma serien 15 les dones mortes el 2023.

La majoria tenien menys de 40 anys i tres ni tan sols arribaven als 30. En la immensa majoria dels casos, les administracions no havien detectat que hi hagués situacions de violència.

Aquest ha estat un dels pitjors anys de l'última dècada a Catalunya pel que fa a crims masclistes. Des que se'n fan registres, el 2012, 127 dones han mort a mans de la parella o exparella.

"El ventall de dones que poden ser víctimes de violència no va només dels 30 als 50 anys", assegura Andrea Garcia, cap de la Unitat de Seguiment d'Atenció a les Víctimes dels Mossos d'Esquadra.

"Hem de fer atenció també a les joves, perquè les relacions canvien i hem d'adaptar els procediments de treball per identificar quins són els elements perillosos en les noves relacions."

Cada dona morta significa, en molts casos, deixar fills i filles orfes. Són 92 els que han perdut la mare al llarg d'aquesta última dècada, vuit en l'últim any.

A Espanya, 55 dones han estat assassinades per la parella o exparella. De mitjana, una cada setmana. Tretze havien denunciat i només cinc tenien alguna protecció, però res ni ningú va evitar que les matessin, tot i que cada cop s'hi dediquen més recursos i augmenten les denúncies i les detencions.
 

121 dones sota protecció policial

Tot i que el balanç de dones mortes no disminueix, sí que creixen les inversions per lluitar contra la violència masclista i també les denúncies.

"Desgraciadament, la possibilitat que les violències puguin acabar en un assassinat ens costa de creure, però pot succeir", afirma Laia Rosich, directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d'Igualtat i Feminismes.

"La ment es pot acostumar a moltes situacions que, vistes des de fora, poden ser molt dures, però això en el teu dia a dia fa que sobrevisquis o ho normalitzis, fins i tot."

Ara com ara, 121 dones viuen amb protecció policial a Catalunya, perquè corren el risc de ser assassinades, un risc que pot augmentar aquestes dates de Nadal i que obliga la policia a extremar les precaucions.

"Volem saber si aquestes dones es queden a Catalunya durant les festes o marxen fora, per poder traspassar aquesta protecció a altres cossos policials", explica Garcia.
 

Creixen les peticions d'ajuda

El telèfon d'atenció a dones en situacions de violència masclista, el 900 900 120, disponible les 24 hores, ha atès cada dia de mitjana una quarantena de trucades, un 15% més que l'any passat.

Aquest és un recurs disponible, al marge de si la dona denuncia o no, igual que els serveis d'intervenció especialitzada. Per aquesta porta, que sempre està oberta, hi van entrar 10.000 dones el 2023.

"No ho viu i ho pateix només la dona, sinó també altres persones de l'entorn que també volen visibilitzar que hi ha una situació de maltractament", explica Andrea Garcia.

"No és un invent d'aquest segle, aquesta violència existeix i ha existit sempre, i ara tenim mecanismes per visibilitzar-la."

"El que s'ha de demanar és que la societat vetlli cada dia perquè no existeixin aquestes violències masclistes que formen part de la nostra quotidianitat", exigeix la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut