Un 56% de les assignatures a la universitat s'ofereixen en català
Un 56% de les assignatures a la universitat s'ofereixen en català

120 queixes per discriminació del català a les universitats en menys d'un mes

Plataforma per la Llengua i els sindicats d'estudiants FNEC i SEPC van posar en marxa a l'octubre la web "La universitat, en català", que recull de forma anònima qualsevol tipus de discriminació lingüística

RedaccióActualitzat

A mitjans d'octubre es va presentar una nova web on els estudiants universitaris de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià poden presentar les seves queixes si no es respecten els seus drets lingüístics.

En menys d'un mes, el web La universitat, en català ha rebut 120 queixes de discriminació del català a les universitats de Catalunya, les Balears i el País Valencià.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per Plataforma per la Llengua, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que permet als estudiants denunciar de forma anònima qualsevol tipus de discriminació lingüística.

El president de la Plataforma, Òscar Escuder, ha donat exemples del tipus de queixes que reben cada dia.

"Ens han arribat queixes de, fins i tot, casos de gent que truca des de fora i ha dit "escolti, que jo em voldria matricular però les classes són en català" i qui li ha contestat al telèfon li ha dit "no pateixis, ja canviarem d'idioma". Home, no fotem, hi ha un programa docent que és com un contracte entre la universitat i l'estudiant."

La majoria de denúncies fan referència a l'incompliment dels plans docents, on es diu que una assignatura s'imparteix en català i després resulta que es fa en castellà.

Òscar Escuder també ha negat que hi hagi relació entre la qualitat de l'ensenyament i la docència en llengües majoritàries o internacionals. Posa com a exemple el cas de la Universitat de Copenhaguen, molt ben situada en el rànquing mundial:

"Se'ns vol fer creure que si introduïm el català no tindrem una universitat de qualitat. Tenim un exemple claríssim que això és mentida. Es diu Universitat de Copenhaguen. Mires el rànquing d'universitats i la primera, si mires el QS, és la UB, la Universitat de Barcelona, que està en el lloc 168. Mentre que la de Copenhaguen, que ensenya tots els graus en danès, està la 79. Per tant, el danès no és un obstacle per tenir una universitat puntera a nivell mundial."

 

Aquest curs han proliferat les queixes d'alumnes i alguns professors per la disminució de l'ús del català als centres universitaris.

Per saber l'abast del fenomen i garantir els drets lingüístics d'estudiants i professors, el govern i les universitats van acordar que els centres faran informes semestrals on es recolliran les incidències que hi hagi sobre canvis en la llengua de les assignatures, així com les causes, les motivacions i el seguiment que se'n fa.

Alumnes en una aula de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB
Alumnes en una aula de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB (ACN/Blanca Blay)

Segons les dades oficials que han recollit des de la Plataforma per la Llengua, a Catalunya només un 60% de les classes són en català, un percentatge que baixa a un 40% a la Universitat de València i a un 25% a les Illes.

D'aquí tres mesos les organitzacions impulsores de la web publicaran un informe amb els resultats de les denúncies rebudes des que es va posar en marxa el servei.

 

ARXIVAT A:
Català Universitat
Anar al contingut