Una prova del VIH a Mèxic (EFE / Mario Guzmán)
Una prova del VIH a Mèxic (EFE / Mario Guzmán)

12 milions de persones amb VIH no reben tractament, segons adverteix l'OMS

Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial de la Sida, en un any en què la pandèmia del coronavirus afecta la detecció de casos nous i els tractaments

RedaccióActualitzat

Aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, l'OMS adverteix que 12 milions de persones al món amb VIH no reben el tractament, cosa que posa en perill l'objectiu d'acabar amb la sida com una amenaça de salut pública el 2030.

El que més ha marcat aquest any la lluita contra el VIH ha estat la pandèmia del coronavirus. Les persones que estan infectades tenen més risc de tenir la Covid-19 de manera greu i morir per aquesta causa.

"Aquest risc s'ha agreujat per les interrupcions en el tractament", ha dit el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom.

Una enquesta feta a 127 països a principis del 2020 ha posat al descobert que una quarta part van interrompre parcialment el tractament antiretroviral.

 

El Grup d'Estudi de la Sida (GeSIDA) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (Seimc) s'ha referit a un estudi internacional que constata que aquest any s'han reduït les proves diagnòstiques.

Aquest estudi fet entre serveis sanitaris i de prevenció de 34 països europeus, entre els quals hi ha Espanya, entre el març i l'agost, mostra que el 95% dels enquestats asseguren que han fet proves a menys de la meitat del nombre de persones esperat durant els primers mesos de la pandèmia.

En infeccions cròniques com el VIH, el diagnòstic i el tractament retardats "poden tenir conseqüències a llarg termini", segons el president de GeSIDA, Esteban Martínez.

 

Aquest grup d'experts insisteix que cal no abaixar la guàrdia perquè si cada any a Espanya es diagnostiquen 3.500 contagis nous pel virus de la sida, l'efecte coronavirus pot propiciar que aquesta xifra creixi els pròxims mesos.

Segons l'últim informe del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut Carlos III, un 13% de les persones infectades no saben que ho estan.

L'impacte negatiu que pot tenir la Covid podria causar entre 69.000 i 148.000 morts addicionals al món entre aquest any i l'any que ve.

 

Un llaç vermell fet amb espelmes en memòria de les víctimes de la Sida a Katmandú, al Nepal
Un llaç vermell fet amb espelmes en memòria de les víctimes de la sida a Katmandú, al Nepal (EFE / Narendra Shrestha)


Més de 30.000 infectats a Catalunya

A Espanya hi ha més de 150.000 persones amb el VIH. A Catalunya són 33.737 persones, de les quals el 87% són homes. La taxa d'incidència és de 6 casos per cada 100.000 habitants.

La mitjana d'edat, segons dades de la Generalitat, és de 35 anys i la principal via de transmissió dels nous diagnòstics és entre homes que tenen sexe amb altres homes, el 61%. Una quarta part són homes i dones heterosexuals.

A Catalunya, es calcula que un 9% de les persones infectades desconeix que ho està.

 

La dada positiva és que s'ha aconseguit l'objectiu d'ONUSIDA per al 2020: que el 90% de les persones infectades per VIH ho sàpiguen, que el 90% d'aquestes estiguin en tractament i que el 90% d'aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable.

El nou repte per a l'any 2030 és que aquests tres objectius arribin al 95% i també es treballa per a la definició i consecució d'un quart objectiu, que tindria a veure amb el fet que les persones amb VIH+ tinguin una bona qualitat de vida.

La crida d'aquest 2020 posa el focus en la sincronització dels esforços per aconseguir millorar la qualitat de vida de tota la població, evitar noves infeccions, fer-ne el diagnòstic i tractar-les precoçment. També es treballa per abordar l'envelliment prematur de les persones amb VIH de manera efectiva.

 

En plena pandèmia del coronavirus, el VIH continua matant un milió de persones cada any, sobretot a l'Àfrica. Però al primer món, la cronificació de la malaltia l'ha fet invisible.

El "30 minuts" d'aquest diumenge remarca que, a l'any 2020, el VIH encara existeix, i dona veu a gent que hi conviu:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutSidaOMS
Anar al contingut