Una mare juga amb el seu fill sota els cirerers de Seül (Reuters/Kim Soo-hyeon)

10.500 dòlars per als pares primerencs: l'esforç de Corea del Sud per remuntar la natalitat

En una enquesta del govern del 2022, el 36,7% dels joves de 19 a 34 anys diuen que no volen tenir fills

Actualitzat

Neixen tan pocs infants a Corea del Sud, amb la taxa de fertilitat més baixa del món, que el govern paga uns 10.500 dòlars als pares primerencs.

L'administració sud-coreana ha optat pels incentius econòmics per mirar de remuntar les nefastes dades de natalitat. Amb tot, els experts afirmen que els diners per si sols no resoldran un problema amb arrels profundes i complexes.

Diversos testimonis que recull Al-Jazeera relaten la situació. Kwon Jang-ho i Cho Nam-hee tenen un fill d'un any i mig:

"Criar un fill aquí pot ser assequible si es compra només el necessari i s'aprofiten les ajudes del govern. Al nostre edifici, fins i tot hi ha un centre on ens deixen cotxets o joguines, finançats pel govern local."

Des del 2022, les mares i pares novells reben un pagament en efectiu d'uns 1.510 dòlars per naixement. Després, hi ha uns 530 dòlars mensuals més durant tot el primer any de la criatura. Es converteixen en 260 dòlars fins que l'infant arriba als dos anys.

Tot plegat arriba gairebé als 11.000 dòlars. De cara al 2024, aquests pagaments s'incrementaran i seran de 750 i 380 dòlars.

Les famílies amb baixos ingressos o monoparentals reben pagaments addicionals, així com les que tenen més de tres fills o les que viuen en zones rurals.

Més morts que naixements

El país està al límit del desastre econòmic i demogràfic. El 2022, la mitjana de nadons per cada dona es va situar a 0,78. Els països desenvolupats calculen que la taxa ha de rondar almenys els 2,1 fills per dona per poder mantenir la població estable.

La xifra ha anat caient des del 2015 i el país va registrar per primer cop més morts que naixements el 2020, amb una tendència que ara es manté.

Per invertir la tendència, el govern central i els locals s'esforcen per donar ajudes i prestacions. Però molts experts posen en dubte si les subvencions seran la solució als problemes demogràfics.

En una enquesta del govern del 2022, el 36,7% dels joves de 19 a 34 anys diuen que no volen tenir fills. A la capital, Seül, sis de cada deu adults joves responen que no tenen cap intenció de procrear.

Les possibles raons

Corea del Sud té una cultura laboral esgotadora i la societat és fortament patriarcal. Els costos d'habitatge i educació estan pels núvols i l'educació privada es considera una necessitat per a quasi el 80% dels estudiants, en un país extremadament competitiu.

La inseguretat laboral, especialment per a les dones, fa que quan es queden embarassades hagin de renunciar a la seva carrera.

El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, assegura que s'han gastat uns 211.000 milions de dòlars per fomentar la natalitat en els últims 16 anys i que ha estat un fracàs. Amb tot, el govern augmenta els incentius financers.

El professor Song Da-yeong, catedràtic de Benestar Social de la Universitat Nacional d'Incheon, explica a Al-Jazeera que els subsidis no són una solució.

Considera que el govern ha d'aconseguir crear un entorn en què les mares i pares puguin conciliar la feina i la família. Per exemple, la jornada laboral és de les més llargues entre els països desenvolupats.

També consta en els pitjors rànquings d'igualtat d'oportunitats per a les dones i la despesa social del país en aspectes com la salut o l'educació és de les més baixes de l'OCDE.

 

ARXIVAT A:
Família Infància Corea del Sud
Anar al contingut