10 recomanacions per Sant Jordi: la tria de deu personalitats de la cultura

Les lectures preferides d'actors, músics, ballarins, periodistes o dissenyadors

Actualitzat

Com trieu els llibres que llegiu? Un amic pot ser el millor prescriptor possible. I sempre ve de gust compartir conversa amb algú que hagi llegit el mateix que tu.

Hem anat a trobar deu professionals del món de la cultura que viuen amb passió i entrega allò que fan. Tots ells estan embarcats en projectes exitosos.

Fent un forat a la seva agenda, han triat un llibre i ens expliquen per què l'estan llegint, per què els agrada o per què voldrien que algú els el regalés per Sant Jordi. 

 

Àgata Roca, actriu

 

Al marge dels projectes cinematogràfics i dels treballs amb T de Teatre, la seva companyia de referència, la crítica i el públic s'han tret el barret amb "L'imperatiu categòric", que ha representat, amb entrades exhaurides, al Teatre Lliure. 

La seva tria és: 

"Ocàs i fascinació", d'Eva Baltasar (Club Editor)

 

"El mes passat vaig representar 'L'imperatiu categòric', de la Victòria Szpunberg, al Teatre Lliure de Gràcia. Des d'aleshores, no ha parat de ressonar-me, a través de persones properes, la premsa o les xarxes, l'Eva Baltasar i el seu 'Ocàs i fascinació'.

"Hi ha un paral·lelisme entre la protagonista del llibre i la meva Clara teatral. Hem acabat les funcions al Lliure i l'he volgut llegir. M'ha impressionat i impactat, com a l'obra de Szpunberg, la dissort de la protagonista. Escrit en primera persona, la narradora de 27 anys també fuig, com el meu personatge, de complir les regles imposades per la societat.

"Baltasar aconsegueix transmetre al lector la soledat, angoixa, desesperació i precarietat de la seva protagonista, que, com la 'meva' Clara, tampoc té 'un lloc on romandre'".

 

Jordi Savall, músic

Foto: Ariadna Escoda - ACN

El mestre Savall és molt més que un músic, molt més que un virtuós de la viola de gamba. La seva feina sobre el patrimoni musical és monumental. Del 12 al 18 d'agost, es farà a Montblanc i als monestirs de Poblet i Santes Creus la quarta edició del festival que du el seu nom. 

La seva tria és: 

"El zen en l'art del tir amb arc", d'Eugen Herrigel / Traducció: Joan Ferrarons (Angle Editorial)

"Un llibre que vaig llegir als anys setanta i que va ser clau en el meu desenvolupament humà i artístic. Un text que estic tornant a llegir ara, durant aquesta llarga i intensa gira pels Estats Units.

"El zen és un camí de vida, que ens ensenya a trobar la força interior i la presència de l'esperit, alliberada de les connexions i influències exteriors. L'home és un ésser pensant, però la seva creativitat és més gran quan no pensa ni calcula."

 

Sol Picó, coreògrafa i ballarina

Foto: Manuel Outumuro

La dansa contemporània a Catalunya no s'entendria sense la figura --i l'energia desbordant-- de la ballarina i coreògrafa valenciana Sol Picó. Està de gira amb la nova producció de la seva companyia, "Macarron power", i prepara una proposta per al festival Grec de Barcelona.

La seva tria és: 

"La mujer renovada", de Louann Brizendine (Salamandra)

"Un llibre que du com a subtítol: 'Una visión nueva y radicalmente positiva de las mujeres en la madurez'. A partir de la menopausa (un nom lleig, lleig), estic vivint, com tantes dones, una revolució apocalíptica.

La lectura d'aquest llibre m'està ajudant en tot aquest procés. Jo vaig tenir la primera regla als 11 anys i, en aquell moment, volia morir-me. Ara sento que tot el sistema hormonal que m'ha aguantat tota la vida desapareix.

Jo, com a ballarina, treballo amb el cos i ho noto molt. També sé que, quan passi aquest procés, viuré una renovació. Veurem en quina direcció. És un tema gros i trobo que no se'n parla prou. I em pregunto: i si els hi passés als homes, què passaria?"

 

Enric Satué, dissenyador 

Retrat d'Igor Cortadellas

És un dels mestres indiscutibles del disseny gràfic a Catalunya. Treballador incansable, és l'autor de nombroses imatges corporatives i ha donat forma a llibres de diferents editorials. Aquest mes de juny rebrà un merescut premi Laus d'Honor. 

La seva tria és: 

"Amb cor de foc", de Joan Brossa i Antoni Tàpies (Galàxia Gutenberg)

"Correspondència entre Joan Brossa i Antoni Tàpies, on els dos gegants de la cultura artística nostra i, alhora, universal, veuen 'les lluminàries dels astres, plenes d'efectes màgics'".

 

Carol Rovira, actriu i jurat del programa "Eufòria"  

 

Popular a Llatinoamèrica, on ha rodat algunes pel·lícules, ha trobat en el programa "Eufòria" de 3cat un nou altaveu privilegiat. Com a coach dels aspirants a cantant, primer, i ara com a membre del jurat del talent show dels divendres a la nit.

La seva tria és: 

"Ànima", de Wajdi Mouawad / Traducció: Anna Casassas (Periscopi)

 

"Fa temps que segueixo aquest autor libanès, autor de grans obres teatrals com 'Incendis' o 'Boscos'. Jo mateixa vaig formar part del repartiment d'aquesta última obra, en el muntatge que en va fer la companyia La Perla 29 sota la direcció d'Oriol Broggi.

Mouawad retrata molt bé les històries de nissagues familiars i els conflictes de diferents generacions. 'Ànima' atrapa per la mirada interessant des de la qual està escrita, els temes que tracta i un gir inesperat que posa la cirereta final a la novel·la."

 

Jordi Évole, periodista

Foto: Natàlia Costa (ACN)

La personalitat televisiva de Jordi Évole necessita poques presentacions. Amb una entrevista a Albert Pla, acaba de tancar una altra temporada del programa "Lo de Évole". 

La seva tria és: 

"Ansia", d'Henar Álvarez (Planeta)

 

"Una finestra al plaer femení sense censures. Ideal per a tota mena de persones, però molt recomanable per a homes. Especialment, per als que estan en procés de desconstrucció. Yes we can. Ànims."

 

Carme Portaceli, directora del TNC  

Foto: May Zircus (TNC)

Té el repte de dirigir, des de 2020, el Teatre Nacional de Catalunya. Al marge dels projectes propis, ha obert el teatre a companyies de fora. Fins al 28 d'abril, ha convidat companyies i artistes del Líban. 

La seva tria és: 

"Fins a l'última pedra", de Berta Creus (Males Herbes)

 

"És la novel·la del domini d'un lloc que només existeix en la literatura, però que et porta a l'estat d'irrealitat que permet seure, mirar les pedres del poble abandonat i escoltar el que t'expliquen del món demencial on han viscut."

 

Guillem Gisbert, cantant  

Foto: Berta Vicente

Després de l'etapa amb el grup Manel, aquest any ha debutat en solitari amb un disc i una gira que emociona: "Balla la masurca!". El 3 i 4 de maig tocarà a la sala Apolo de Barcelona i al festival Strenes de Girona. Lletrista brillant, sabem que també és un gran lector. 

La seva tria és: 

"Ñu", de Pau Luque (Anagrama)

 

"Un gènere híbrid, a mig camí entre l'assaig filosòfic, el llibre de relats i l'autobiografia.

Pau Luque tira d'humor i lucidesa per convidar-nos a celebrar el caos i acceptar que no tots els conflictes d'aquesta vida seran resolts." 

 

Jordi Rico, actor

 

L'any passat va abandonar, de forma voluntària, la sèrie diària de 3Cat "Com si fos ahir". Comediant excel·lent, ara fa temporada al Goya de Barcelona amb "El favor", un text escrit per la també actriu Susanna Garachana. 

La seva tria és: 

"Castillos de fuego", d'Ignacio Martínez de Pisón (Seix Barral)

 

"Una novel·la molt ben escrita, que t'enganxa des del principi. Històries de perdedors i vençuts en una Espanya que acaba una guerra i comença una postguerra terrible, amb uns personatges que es busquen la vida per poder sobreviure." 

 

Mont Plans, actriu

Foto: Laia Serch

Una de les actrius més divertides de l'escena catalana. Una de les ànimes de La Cubana i de les eternes Teresines. A l'Espai Texas de Barcelona, representa, amb Oriol Genís, un espectacle amarat de la seva personalitat, "Cadires", un bell homenatge al vell ofici de la interpretació. 

La seva tria és: 

Les claus de Gràcia, d'Araceli Bruch (Trípode)

 

"Un text psicològic i reflexiu sobre les pròpies decisions. Com poden esdevenir un pes a la consciència i com aconsegueixen arribar a la comprensió i al perdó.

Les converses imaginàries que sostenen actriu i personatge transmeten el desdoblament de les veus interiors que sovint acompanyen la preparació d'una obra".

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut