La secretària d'igualtat de la UGT, Eva Gajardo, aquest dilluns en la presentació de l'informe
La secretària d'igualtat de la UGT, Eva Gajardo, aquest dilluns en la presentació de l'informe

10 anys després de l'aprovació de la llei només un 4% d'empreses tenen pla d'igualtat

La UGT i la FMAC denuncien que "les empreses no s'han cregut la llei" i que la Generalitat no les obliga a aplicar-la

RedaccióActualitzat

La UGT de Catalunya i la Fundació Maria Aurèlia Campany denuncien que Inspecció de Treball de la Generalitat té un "actitud paternalista" amb les empreses que incompleixen la llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes. A pocs dies del desè aniversari d'aquesta llei, les dues entitats han presentat l'informe "Valoració dels 10 anys de la llei d'igualtat efectiva entre dones i homes" per demostrar que la llei no s'està aplicant.  

La principal conclusió de l'estudi és que de les gairebé 1.800 empreses de més de 250 treballadors que estan obligades a tenir plans d'igualtat, només un 4% en tenen de registrats. I això, sense incloure la funció pública. Per la secretària d'igualtat d'UGT, Eva Gajardo, a les empreses els surt barat no complir la llei perquè la Generalitat pràcticament no aplica les sancions que marca la llei:

"A les empreses és un dels temes que no els preocupa perquè els surt bastant a compte: tenen una obligació legal de tenir un pla d'igualtat però si no en tenen no els passa res perquè els donaran el temps necessari perquè ho tinguin."

La llei preveu multes per no tenir pla d'igualtat, que van dels 6.000 als 187.000 euros. També marca l'obligació de tenir protocols contra l'assetjament, però segons l'informe d'UGT no s'han aportat els criteris necessaris per fer-los de manera que poques els han formalitzat.

Una altra de les mancances que han trobat els autors de l'estudi és que no s'ha creat un registre dels plans d'igualtat i dels protocols elaborats per les empreses.  En general, denuncien que la indefinició del redactat i la falta de concreció de molts dels aspectes n'han dificultat la implementació real en les empreses.

Anar al contingut