Ginebra

1,7 milions de nens de menys de 5 anys moren cada any al món per la mala qualitat ambiental

Ho afirmen dos estudis de l'OMS

RedaccióActualitzat

Més d'1.700.000 nens petits moren cada any al món per culpa de la mala qualitat ambiental. Això engloba la contaminació de l'aire, de l'aigua, la falta d'higiene i l'exposició a productes tòxics. Aquesta alarmant dada surt de dos informes que ha presentat aquest dilluns l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS.

Els informes, descarregables en anglès a la pàgina web de l'organització de l'ONU, els han titulat "Heretant un món sostenible: atles de la salut infantil i l'ambient" i "No contaminis el meu futur: l'impacte de l'ambient en la salut dels nens", i afirmen que la contaminació, la brutícia i els tòxics causen una de cada quatre morts infantils al món.

Aquestes morts són de nens que encara no han arribat als 5 anys, una edat en què encara s'estan desenvolupant els òrgans vitals i el sistema immunològic. La majoria d'aquestes morts es donen en països pobres i en vies de desenvolupament.

 

Un terç de les morts, per malalties respiratòries

Segons els informes, almenys un 32% de les morts corresponen a malalties respiratòries. Això són uns 570.000 nens i nenes que moren cada any d'aquest tipus de malalties, entre elles les pneumònies, provocades i agreujades per la contaminació de l'aire a les seves cases i també al carrer.  

El següent grup de malalties relacionades amb la mala qualitat ambiental més mortíferes són les diarrees, que maten uns 361.000 nens cada any, un 22% del total. Les causes principals són la contaminació de l'aigua que beuen, a més de les males condicions higièniques en què viuen.

El primer mes de vida, letal per a molts

Els informes calculen que uns 270.000 nens moren durant el primer mes de vida per motius que es podrien prevenir. Aquí les mesures preventives que ho evitarien són l'accés a aigua neta i unes condicions d'higiene i sanitàries mínimes.

200.000 morts més les causa la malària, que es podria prevenir controlant els hàbitats dels mosquits que la transmeten i cobrint les fonts d'aigua potable. 200.000 més les causen accidents que també s'atribueixen a les condicions ambientals, com enverinaments, caigudes i ofegaments.

 

Anar al contingut