Comencem aquesta fantasia de codony coent a la cassola una cuixa de xai que hem tallat en tres trossos.
Tallem la ceba, la pastanaga i el porro en trossets petitons.
Quan tenim el xai ben rostit, hi afegim primer la ceba.
Pelem un codony i el tallem en trossets petits, intentant que siguin de la mateixa mida.
Una vegada tenim la ceba una mica daurada, hi afegim la pastanaga i el porro que ja hem tallat abans.
Quan ja tenim les verdures a la cassola és el moment d'afegir-hi les espècies, perquè amb l'aigua que deixaran anar les verdures no se'ns cremaran. Hi posem un trosset de regalèssia, una branqueta de canyella i una mica de nou moscada ratllada.
Hi afegim ara la carn d'un codony, que hem tallat petitet, que per a una cuixa de xai ja n'hi haurà prou.
Hi tirem una mica d'aigua bullent, perquè ens ho cobreixi tot i ens faci de líquid de cocció.
Ara posem la cassola al forn a uns 120- 130Cº.
Comencem ara el segon moviment: bullim el sucre moreno en la sidra. Tan bon punt arrenqui a bullir, ja tindrem un xarop lluent, amb el qual courem els codonys.
Pelem tres codonys i els tallem en quatre trossos, vigilem de treure els pinyols que puguin tenir. Els col·loquem en un recipient i hi aboquem el xarop que hem fet amb la sidra.
Posem el recipient al forn, on ja tenim la cassola amb el xai, i ho deixem tot plegat dues hores.
Traiem la cassola del xai del forn. Passem els talls de carn a una altra cassola, que posem a foc molt suau.
Aboquem el xarop d'erable per sobre dels talls de xai i deixem que es vagi reduint una miqueta a la cassola.
Colem les verdures que hem tret del forn, aixafant-les perquè treguin el màxim de suc.
El xarop d'erable ha començat a caramel·litzar a temperatura baixa. Ara hi aboquem el brou que ens ha quedat després de colar les verdures.
En aquest moment ja hi podem afegir una mica de sal i deixar-ho fins que la salsa hagi agafat textura.
Ara traiem el recipient que tenim al forn amb els codonys en almívar i els anem posant en un plat amb un paper absorbent per treure'n l'excés de líquid.
Ja podem començar a emplatar: posem quatre trossos de codony a la base. Desossem la carn de xai i la posem a sobre dels trossos de codony amb una mica de gràcia, i ho salsem tot plegat, amb la salsa que ens ha quedat a la cassola on teníem la carn.