Ensaïmades farcides

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Gessamí Caramés
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    +Obre

    La fruita seca, com les figues, és un aliment interessant per enriquir preparacions, ja que contenen una gran concentració d'energia, vitamines, minerals i fibra.

INGREDIENTS

  • Per fer la massa

    250 g de farina de força

    115 g d'aigua

    50 g de sucre

    10 g de llard  

    1 ou

    10 g de llevat fresc

    sal

     

    crema de xocolata i avellanes

    sucre glaç

    2 cullerades de llard

    125 g de figues seques 

    1 cullerada de  mantega

    moscatell

PREPARACIÓ

  1. Hidratem durant 2 hores els 125 grams de figues seques amb una barreja de proporcions iguals de moscatell i d'aigua mineral.
  2. Barregem en un bol 250 g de farina de força, 50 g de sucre i un polsim de sal. En fem un volcà.
  3. Batem en un bol un ou amb 115 g d'aigua mineral i 10 g de llard.  Ho fem amb les varetes elèctriques.
  4. Ho afegim al volcà, ho amassem amb les varetes elèctriques en forma d'espiral i a velocitat mínima i ho deixem reposar durant 20 minuts, cobert amb un drap humit.
  5. Afegim a la massa 10 g de llevat fresc a trossos, per sobre, i la tornem a amassar. Ho tornem a deixar reposar 20 minuts més, tapat també amb un drap.
  6. Tallem les figues hidratades a macedònia i les posem en un recipient a foc molt baix, amb una cullerada de mantega i una mica del suc en què s'han hidratat. Ho remenem fins a aconseguir una melmelada. Ho deixem refredar.
  7. Dividim en 4 parts la massa reposada i estirem cada part en forma de xurro amb un corró. Les untem amb llard i seguim amassant-les fins que els xurros de massa siguin prims.
  8. Els donem forma d'espiral –ensaïmada- mirant que quedi espai entre les línies de massa (perquè, quan fermenten, agafen volum). Les deixem reposar 20 minuts sense cobrir-les.
  9. Posem les ensaïmades al forn a sobre d'una safata coberta amb paper sulfurat. Les deixem 25 minuts a 180º.
  10. Les traiem del forn i les tallem per la meitat per poder-les farcir. Unes, les farcirem amb la melmelada de figues, i les altres, amb crema de xocolata amb avellanes.
  11. Espolsem sucre glaç per sobre i ja està llest.