Diumenge, a les 21.55

"Or verd", diumenge, a "30 minuts"

Diumenge, 23 de setembre, a les 21.55, "30 minuts" emetrà "Or verd", un reportatge d'Anne-Fleur Delaistre, on es podrà veure la cara oculta de la producció de la fruita de moda: l'alvocat

L'alvocat és una fruita que té una gran quantitat de vitamines i minerals, és ric en àcids grassos insaturats, en potassi i està ple d'antioxidants. L'alvocat ja es considera l'aliment de les mil virtuts.

Fins fa poc era només una fruita exòtica consumida en esdeveniments especials, però, els últims anys, s'ha convertit en un producte líder de la cuina contemporània i que podem trobar tot l'any als mercats.

Però, per fer-ne possible el consum massiu tot l'any, ha calgut un augment de la producció, que ha comportat la desforestació de zones de conreu, una sobreexplotació de l'aigua de les zones que en cultiven i els efectes nocius per als humans que deriven de la sobreproducció d'alvocats i que són cada vegada més preocupants.

L'alvocat es cultiva a països com els Estats Units, Indonèsia, Xile i el Perú, però, amb l'augment de la demanda a nivell mundial, Mèxic s'ha convertit en el primer exportador d'alvocats, amb més del 50% de la producció mundial. Els diners que representa aquest gran mercat ha atret els càrtels del narcotràfic i el crim organitzat, cosa que ha obligat els productors a crear una milícia d'autodefensa que, en alguns estats com Michoacán i Jalisco, ha acabat amb una guerra oberta.

La pregunta que es fa el reportatge és si l'èxit d'aquesta fruita, que ja anomenen "or verd", no acabarà sent la seva principal desgràcia.

Un reportatge d'Anne-Fleur Delaistre.

Imatge de Victor Peressetchensky-Kevin Vincent-Julien Voigt.

Produït per Label News.

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Anar al contingut