Madrid

La Fiscalia Anticorrupció demana a Garzón que s'inhibeixi en el cas sobre la suposada trama de corrupció del PP

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón que s'inhibeixi en el cas de presumpta corrupció que està investigat, l'anomenada "operació Gürtel", a favor dels tribunals superiors de justícia de Madrid i del País Valencià. Segons el ministeri públic, la presència d'aforats entre els possibles imputats comportaria que la "totalitat de la investigació" hauria de recaure en aquests tribunals superiors i que, per tant, Garzón se n'hauria d'inhibir immediatament. Precisament, aquest dimecres Garzón havia reprès els interrogatoris als imputats en aquest cas i havia pres declaració a Jacobo Gordón, soci del gendre d'Aznar, Alejandro Agag, i a l'exconseller delegat de Repsol YPF Ramón Blanco.

Actualitzat
La presumpta trama de corrupció que afecta el PP i el seu entorn l'hauran d'investigar els tribunals superiors de justícia de Madrid i del País Valencià perquè s'imputarà càrrecs aforats, és a dir, parlamentaris o membres de governs. La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge Baltasar Garzón que traspassi el cas a aquests tribunals autonòmics.

El primer que hauria de fer Garzón és comunicar als tribunals de justícia de Madrid i del País Valencià els indicis de delicte que té contra els aforats que han aparegut en la seva investigació i els demanarà si volen assumir la instrucció de tota la causa o només la part que correspon a aquestes persones.

De moment, ni el jutge ni la fiscalia han fet públic el nom dels aforats presumptament implicats en el cas, però fonts de la investigació han explicat que entre aquests hi ha l'exregidor d'Esports de la Comunitat de Madrid i actual diputat autonòmic Alberto López Viejo. A ell s'atribueix un paper clau en la trama, que justificaria que la causa passés al Tribunal Superior de Justícia en la seva totalitat.

En tot cas, el jutge Garzón no té intenció d'inhibir-se de la causa fins al 4 de març, que és quan té previst prendre declaració a dos dels imputats en la presumpta trama: l'exalcalde de Majadahonda i exgerent del mercat Puerta de Toledo Guillermo Ortega i l'empresari José Luis Ulibarri.

Blanco i Gordón, en llibertat

Aquest dimarts, Garzón ha pres declaració a Jacobo Gordón, soci del gendre d'Aznar, Alejandro Agag, i a l'exconseller delegat de Repsol YPF Ramón Blanco. Els ha deixat a tots dos en llibertat sense cap tipus de mesura cautelar.

A la sortida de l'Audiència Nacional, Blanco ha declarat que "n'estic fins als ous" de les informacions periodístiques que el vinculen amb les presumptes activitats delictives atribuïdes al grup liderat per Francisco Correa. L'exconseller delegat de Repsol YPF ha afegit que "demano respecte, no per a mi, que m'importa un rave, sinó per a la meva família, perquè jo no m'he endut diners de ningú".

Aquest dimecres declararà davant el jutge Andrés Bernabé, xofer del fins ara principal implicat en la trama, Francisco Correa.

El jutge de l'Audiència Nacional ha imputat en aquesta causa 37 persones. El jutge creu que podrien estar relacionades amb una presumpta trama de corrupció i tràfic d'influències que hauria ofert "regals i suborns" a funcionaris i autoritats d'administracions del PP a les comunitats de Madrid i el País Valencià.
Anar al contingut