Tbilisi

Tancs russos patrullen per la ciutat georgiana de Gori i cremen casernes malgrat l'acord de pau

Rússia ha destruït instal·lacions militars abandonades pels georgians a la ciutat de Gori, a prop de la frontera amb la regió separatista d'Ossètia del Sud, i ha tallat la carretera que uneix aquesta ciutat amb la capital, Tbilisi. Blindats i carros de combat russos han fet aquestes accions poques hores després de l'acord de pau que han assolit Rússia i Geòrgia, després d'acceptar un pla de la UE presentat per Nicolas Sarkozy. Els enviats especials de TV3 han comprovat sobre el terreny l'entrada de tancs russos a la ciutat georgiana de Gori, tot i que Rússia ha assegurat que només pretenia destruir armament georgià i que en cap cas han obert foc contra cap civil.

Actualitzat

La incursió militar russa ha estat denunciada pel secretari del Consell de Seguretat Nacional de Geòrgia, Alexandr Lomaia, que ha situat l'acció a Gori, poc més de 70 quilòmetres al nord-est de la capital georgiana, Tbilisi. A més, el portaveu del Ministeri de l'Interior de Geòrgia, Xota Utiaixvili, ha informat que diversos carros de combat russos han tallat la carretera que uneix la ciutat de Gori amb la capital, Tbilisi. D'aquesta manera, ha quedat interromput el trànsit per carretera entre Tbilisi i tota la part occidental de Geòrgia, a prop de la frontera amb Ossètia del Sud, banyada pel mar Negre.

A més, els tancs russos han estat destruint al matí les instal·lacions militars de la Brigada d'Artilleria de l'Exèrcit georgià a Gori, que es troba a tan sols 70 quilòmetres de la capital, segons ha informat el canal de televisió Rustavi-2. Aquestes instal·lacions havien estat abandonades per les forces georgianes després de la contraofensiva de les tropes russes a Ossètia del Sud, per la qual cosa Geòrgia no ha oposat resistència. Els enviats especials de TV3 han comprovat sobre el terreny l'entrada de tancs russos a la ciutat georgiana de Gori, malgrat l'acord de pau signat ahir.

Geòrgia critica Occident

Geòrgia no ha estalviat crítiques a la comunitat internacional: l'ha acusada d'haver-la abandonat. Geòrgia va llençar dijous passat una ofensiva contra Ossètia del Sud, una regió situada en territori georgià que va declarar la independència a principis dels anys 90. La reacció de Rússia ha esta una invasió en tota regla de territori sobirà, de Geòrgia.

Cal recordar que aquestes accions militars arriben després que Rússia i Geòrgia acceptessin ahir el pla per acabar el conflicte que els va presentar el president francès, Nicolas Sarkozy. L'acord per aturar les hostilitats va arribar dimarts després de cinc dies d'accions militars creuades.

Anar al contingut