Kabul

Les dones afganeses voten amb l'esperança de continuar avançant en els seus drets i llibertats

Televisió de CatalunyaActualitzat

Les afganeses voten aquest dissabte en un moment clau per al seu futur. Després dels anys de malson talibà, en què pràcticament eren anul·lades com a persones, ara ja es veuen alguns rostres femenins destapats pels carrers. La Constitució de 2004 consagra la igualtat entre els gèneres i aboleix els abusos contra les dones.

Aquest dissabte hi haurà 300 candidates a les eleccions provincials, rècord en la història de l'Afganistan. Habiba Sarabi, exministra i antiga governadora regional, es presenta com a vicepresidenta en una de les candidatures amb opcions de passar a la segona volta i anima les dones a apoderar-se políticament.

Però no totes les dones tenen les mateixes oportunitats. El progrés només s'observa incipientment a les ciutats, mentre que a les zones rurals continuen reprimides.

Amb la retirada de les tropes nord-americanes a final d'any, l'estat afganès haurà de tractar ell sol amb els talibans. S'han iniciat negociacions amb els més moderats, i es tem que la contrapartida de la pau pugui ser la llibertat femenina. Un escenari encara pitjor seria el retorn de la dictadura dels fonamentalistes.

Tot i que la intervenció occidental a l'Afganistan no ha creat una realitat idíl·lica per a totes les dones, el perill és que ara que començaven a poder obrir els ulls puguin tornar a caure en el malson de l'exclusió social.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut