El diputat de la CUP David Fernàndez, en primer pla, intervé al Parlament. (Foto: ACN)
El diputat de la CUP David Fernàndez, en primer pla, intervé al Parlament. (Foto: ACN)
Parlament de Catalunya

L'oposició veu els pressupostos poc "socials" i exigeix que el govern concreti les privatitzacions

El PSC ha qualificat aquests pressupostos d'antisocials, mentre que el PP ha acusat el govern de voler vendre's l'Estat abans de construir-lo. Iniciativa-Esquerra Unida ha lamentat que Esquerra Republicana doni suport a aquests números.

RedaccióActualitzat

Els grups de l'oposició que han intervingut en la sessió parlamentària de debat sobre les esmenes a la totalitat dels pressupostos han coincidit a demanar al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, més detalls de les privatitzacions que pensa fer per obtenir ingressos. El PSC ha qualificat aquests pressupostos d'antisocials, mentre que el PP ha acusat el govern de voler vendre's l'Estat abans de construir-lo. Iniciativa-Esquerra Unida ha lamentat que Esquerra Republicana doni suport a aquests números.

PSC: "Queden lluny de servir com a instrument de cohesió social"

El portaveu del grup parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha considerat que els comptes "són clarament millorables" i ha exigit "transparència" al govern català perquè concreti la venda de patrimoni d'actius de la Generalitat per valor de 2.300 milions d'euros, que són el 10% dels ingressos no financers pressupostats, un capítol que ha qualificat de "caixa negra". El portaveu socialista ha criticat que el govern d'Artur Mas "hagi passat de ser la més fervorosa defensora de les polítiques d'austeritat l'any 2010 a augmentar en quatre anys el deute en 25.200 milions, cosa que significa el 42% del total" i també hagi passat "de ser el paladí de la baixada d'impostos a apujar-los gairebé tots".

Lucena creu que els pressupostos del govern "queden lluny de servir com a instrument de cohesió social" i s'ha queixat que "CiU i ERC diuen que són els pressupostos més socials de la història, que és el mateix que diu el PP per presentar els de l'Estat, però el cert és que en despesa social per càpita hi ha un retrocés des de l'any 2004 i, respecte als anteriors pressupostos, que són els del 2012, hi ha una caiguda en les partides de sanitat, educació i serveis socials".

PPC: "S'està posant Catalunya en venda"

El portaveu del grup del PPC, Enric Millo, ha apuntat que "aquests pressupostos són un retrocés" i que "no ajuden l'economia productiva ni serveixen per crear ocupació". El portaveu popular ha dit que els comptes "són uns pressupostos de ficció, de trampa i que no es compliran" i ha advertit que "s'està posant Catalunya en venda".

Millo, que ha negat ser "un peó" del govern espanyol, tal com l'ha qualificat Mas-Colell, ha recordat que la Generalitat "té el mercat del crèdit tancat", la qual cosa l'obliga a dependre dels diners que rep del Fons de Liquiditat Autonòmica que aporta l'Estat. El diputat popular també ha apuntat "una trama" de "subvencions identitàries" per valor de 66.000 milions d'euros que s'haurien donat "des que va començar la crisi", tot i que no ha precisat de què es tractava.

ICV: "Hi ha retallades que sembla que han vingut per quedar-se"

El diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell ha criticat "les ombres i l'opacitat" amb les quals ha dit que s'han fet els pressupostos i ha advertit a Mas-Colell que "té el deure democràtic d'aclarir què privatitzarà". Iniciativa ha apuntat que no es conformen "de decidir la relació amb Espanya", sinó que també volen decidir sobre les polítiques econòmiques que desenvolupa l'executiu.

Vendrell ha criticat la reducció respecte al 2012 de les partides de serveis bàsics com l'ensenyament o la sanitat i ha alertat que "hi ha retallades d'anys anteriors que es consoliden i que sembla que han vingut per quedar-se".

C's: "Necessita millorar, conseller"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha denunciat que els comptes de l'any vinent són un "pamflet polític" per a la independència, que inclouen retallades avalades per ERC per arribar al referèndum. "Aquests pressupostos són un pamflet polític, un programa electoral, un eslògan, un tràmit, un tràngol per poder seguir amb el comitè d'operacions per a la secessió", ha afirmat Rivera en la seva intervenció al Parlament.

El líder de C's ha lamentat que ERC avali una "gran retallada social" a canvi d' assegurar-se "la partida del referèndum" del 2014, tot i que ha advertit que no es podrà fer la consulta perquè la Generalitat no té competències en aquesta matèria. Rivera també ha retret al conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que presenti uns pressupostos similars als últims, els de 2012, pactats amb el PP i l'ha acusat de fer "trampa" amb els números. "Necessita millorar, conseller", li ha etzibat.

CUP: "Una declaració de guerra a les classes populars"

El diputat de la CUP David Fernàndez ha estat contundent a l'hora d'expressar el rebuig de la seva formació als pressupostos. "No, no i mil vegades no", ha afirmat Fernàndez, que ha qualificat els comptes d'"antisocials" i basats en "l'austeritat i la tisora".

Per la CUP, els comptes són "una autèntica declaració de guerra a les classes populars" i deixa els catalans "més ofegats, més escanyats i consagrats a l'altar del lliuremercat".

CiU i ERC: "Els que necessita Catalunya"

En canvi, tant Convergència i Unió com Esquerra han coincidit a indicar que aquests comptes "són els que necessita Catalunya", encara que han admès que no són els que haurien volgut aprocar en un context econòmic i polític més favorable.

El diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó ha subratllat que els comptes deixen de contenir retallades i que la prioritat ha estat mantenir els recursos destinats a despeses socials, especialment en matèria educativa, sanitària i de serveis socials.

Des d'Esquerra, Pere Aragonès ha afirmat que els comptes "no són els que voldríem aprovar", però que, "amb l'actual marc d'un Estat espanyol cada vegada més recentralitzat i sense que Catalunya tingui marge de maniobra financera, no podíem elaborar un pressupost amb més despesa social".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut